Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви във Велико Търново, че е възможно да има ново ръководство на партията в Самоков. Повод за това е случаят с побоя над журналисти от Нова Телевзия от кандидата за общински съветник на движението Трайчо Василев и негови приближени, станал преди няколко дни в града.

"Още в първото заседание на Централното ни оперативно бюро след кампанията, лично ще поставя въпроса за политическата отговорност на местната ни структура за номинирането на подобни кандидати за общински съветници. Не изключвам вариант, при който тази структура да бъде разформирована, да се проведе нова Конференция и да се избере ново ръководство на партията ни в Самоков. Смятам, че всеки политически лидер, всяка политическа сила, при подобни ситуации, трябва да може да преодолява партийно его и партиен интерес, защото когато се засяга въпрос за свободата на словото, правата на журналистите и ценностите, нас партийният интерес няма как да ни води", заяви Местан.

И продължи:

"Затова заявих и ще повторя: нека да загубим гласове заради тази позиция на председателя на партията и на партията. Нека да загубим гласове. Не искам гласът на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист. Да го няма този глас, ние можем и без него, ние трябва да можем и без тези гласове”.

 

 

 

 

ДПС категорично приветства позицията на прокуратурата за снемане на имунитета на Трайчо Василев.

"Приветстваме това решение на прокуратурата, защото е крайно време в България да има осъден за посегателство над журналист", каза Местан.