34 години след последното си домакинство, България отново приема волейболния елит на Стария континет. Утре започват битките от "Евроволей 2015", а градовете домакини са София, Варна, Торино и Бусто Арсицио. Националите ни стартират срещу Германия.

Ден преди началото на турнира, настроенията на волейболната общност у нас са смесени. Сякаш вече никой не смее да мечтае открито за класирания и медали. През последните години основните действащи лица около най-обичания ни колективен спорт са твърде предпазливи откъм прогнози.

За да се пощади отборът от психологическо натоварване, на предходните големи форуми България тръгваше с малка кошница, а често и без такава. В лайтмотив се превърна изказването, че "момчетата трябва да покажат добра игра и да се забавляват, а оттам насетне каквото стане".

Е, този път нещата стоят малко по-различно. Защото сме домакини. Родната публика изисква непримиримост и биткаджийски дух. Иска да види „лъва“ ядосан. Просто добра игра не е достатъчнo. Поради тази причнина, макар и плахо, селекционерът Пламен Константинов заяви, че влизане сред първите четири тима е постижима цел.

"Ако победим Германия в първия мач, оттам нататък смятам, че ще продължим с лекота и се надявам да вървим напред", добави и министър Красен Кралев.

Мачът с Германия наистина е от ключово значение. Играчите на Витал Хайнен са фаворити в нашата група (която включва още отборите на Чехия и Холандия) и победа над тях би улеснила значително пътя към четвъртфиналите.  

Бундестимът пристигна в София в пълно бойно снаряжение. Хайнен ще разчита на същите 12 волейболисти, които взеха историческия за страната бронзов медал на световното първенство през миналата година. Към тях се присъединяват и младите надежди Ян Цимерман и Том Щробах. На линия ще бъде и бомбандирът и заплаха за нашите посрещачи Георг Грозер.

С какво разполага Пламен Константинов?

За пръв път от 12 години тимът ни имаше въможност да проведе лагер на Белмекен. Високопланинската подготовка е ценна, защото повишава функционалните възможности на състезателите. Освен това вятърът на Белмекен е в състояние да издуха всякакви междуличностни раздори и препирни и да създаде качествен сплотен екип.

След като наситиха кръвта си с кислород, „лъвовете“ изиграха няколко контроли. Спечелиха мачовете срещу Словакия, а със сърбите размениха по една победа. От приятелските двубои трудно може да се съди за формата на тима, но поне се видя кой какви болежки има и на кои състезатели ще може да разчита Константинов.

По време на подготовката отпадна една от надеждите ни - Боян Йорданов. Диагоналът с убийствена лява ръка така и не успя да се възстанови от тежка операция на рамото и ще пропусне и това европейско. Така на ключовия пост ще се разчита единствено на 38-годишния Владимир Николов и на Николай Учиков, който не бе част от националния отбор през последните две години. При тази ситуация голямата тежест и отговорност в нападението ще падне върху посрещачите.

Тодор Алексиев, Николай Пенчев и Тодор Скримов неведнъж са доказвали, че имат характера и качествата да реализират важните точки. На тях ще разчитаме и за по-стабилно посрещане. Разнообразието в атака и засиленото използване на централните блокировачи ще е коз за тима ни. България разполага с изключително класни центрове в лицето на Виктор Йосифов, Николай Николов и Теодор Тодоров.

Както обикновено разковничето се крие в това, топката да стигне до тях. За целта трябва да разчитаме на прилично посрещане и креативен разпределител. По всяка вероятност Андрей Жеков и Георги Братоев ще бъдат основните плеймейкъри, освен ако контузията на Жеков не се изостри. Освен него в навечерието на шампионата от леки болежки се оплакаха и Николай Николов и Теодор Скримов. За момента изглежда, че щабът се справя с контузените и всички ще са на линия за откриващия мач срещу германците.

За последно двата тима се срещнаха на финала на игрите в Баку, където Германия грабна златото след 3:1.

В петък в „Арена Армеец“ своето почетно място ще заеме и седмият играч. Шумен, автентичен, атрактивен, жаден за волейбол и остро нуждаещ се от българска победа. Ще посрещне и изпрати шестимата на полето с „Българи, юнаци!“ независимо от изхода на двубоя. Ще пее, ще скача, ще вее трибагреника и ще покаже, че у дома и стените помагат.

       Бъди седмият играч. Подкрепи националният отбор. В петък, 20:30 ч, зала „Арена Армеец“. България срещу Германия.