Турция може да преразгледа сътрудничеството си с Русия в областта на газа и да си намери нови източници за доставка.

Това заяви президентът Реджеп Ердоган, предаде ТАСС. Той направи изявленията си на борда на самолета пред журналисти, които го придружават при визитата му в Япония.

"Ние сме основен купувач на руски газ. Загубата на Турция за Русия ще бъде тежка. Ако трябва, Турция може да получава газ и от много други източнтици. Но това не трябва да се случва. Русия е наш много важен търговски партньор. Затова тя трябва да подхожда към въпроса с по-голяма чувствителност", каза Ердоган.

Той припомни също, че Русия е инвестирала 3 милиарда долара в строителството на АЕЦ "Аккую".

"Ако те не я построят, ще дойде някой друг и ще я построи. Ние не искаме да губим наличните механизми за сътрудничество. Затова се разстройваме, когато Русия прави крачки, способни да доведат то това", изтъкна турският президент.

Причина за гнева на Анкара е неколкократното нарушаване на турското въздушно пространство от страна на руски самолети, участващи в операцията в Сирия. Москва започна да бомбардира цели в арабската република на 30 септември.

По-рано зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев заяви, че компанията не изключва отлагане с 1 година на срока за реализиране на проекта "Турски поток". Пречена са неуспешните опити за формиране на правителство в Анкапа след изборите през юли. На 1 ноември в страната ще има нов парламентарен вот.

Споразумението за "Турски поток" бе подписано между двете страни през декември 2014 г. Проектът трябва да замени "Южен поток", от който Москва се отказа и който трябваше да минава през България.