Назначението на бившия шеф на Националната служба за охрана (НСО) Тодор Коджейков за шеф на правителствения Авиоотряд 28 е смехория. Това заяви авиоспециалистът Ангел Борисов пред Клуб Z. Той е бивш шеф на звеното за разследване на катастрофи в авиацията.

Според Борисов това назначение е класическа кадрова грешка, каквито в сектор като въздухоплаването са крайно неприемливи.

"Този човек не разбира от тази работа. Все пак говорим за охранител и шофьор. Авиоотрядът изисква много повече компетенции, каквито при Коджейков не са налице", каза той.

Според него назначенията от типа "дай да намерим работа на човека" в авиацията могат да имат пагубни последици. 

"Организацията на работата в нашият авиоотряд все повече заприличва на тази в македонския. А те нали си спомняте как затриха президента Борис Трайковски", каза авиоспециалистът, който лично е разследвал всички големи авиокатастрофи у нас през последните 30 години и е участвал в разчитането на черните кутии след атентата над Локърби.

Чисто исторически в историята на правителствения авиоотряд шефовете му почти винаги са били пилоти. При това те често лично са управлявали самолетите на властта когато на борда са държавните мъже. В момента авиозвеното, обслужващо управляващите има само два самолета. Това са самолет "Еърбъс 319" купен на старо от нискотарифната авиокомпания "Еър Берлин" и 9-местен "Фалкон", който напоследък се прочу с проблемите, които има при спускането на колесниците.

Коджейков подаде оставка като шеф на НСО през февруари 2014 г., като междувременно получи чин "генерал". Той постъпва в службата през 1993 г., охранявал е президентите Желю Желев и Петър Стоянов, а от 2001 до 2009 г. е бил бодигард на Бойко Борисов.