Още два отбора си осигуриха участие на европейските финали във Франция догодина, дни преди последните мачове в групите. Изненадващо Германия не е сред тях, това са Португалия и Северна Ирландия.

В група I иберийците спечелиха с 1:0 срещу Дания у дома и събраха актив от 18 точки. Данчаните са втори с 12 т., Албания е на трета позиция с 11.

По същото време Сърбия огорчи Албания с 2:0 в Тирана с голове в добавеното време. По този начин западните съседи лишиха албанците от почти сигурни визи за еврофиналите. И спечелиха своеобразна футболна война. По-рано в квалификациите срещата между двата отбора в Белград бе прекратена заради сбиване на терена и нахлуване на публика, след като дрон провокативно прелетя над стадиона със знаме на Велика Албания и национал на "плавите" го улови.

В Тирана напрежението бе огромно, автобусът на гостите бе потрошен още на летището. Но до други инциденти не се стигна, а в крайна сметка всичко на терена бе решено с футболни средства.

До края на развръзката в групата Португалия гостува на Сърбия в мач без значение, а Албания има визита на Армения. Само победа ще прати албанците на европейско за първи път. При всякакъв друг резултат те ще играят на бараж.

В група F Северна Ирландия срази Гърция с 3:1 и ще дебютира на първенство на Стария континент. Ирландците имат 20 точки и ще изиграят спокойно двубоя с Финландия на 11 октомври. Битката в тази група е между Румъния - 17 т., и Унгария - 16. Шансовете на северните ни съседи изглеждат по-добри, тъй като те гостуват на Фарьорските острови. Маджарите пък отиват в Гърция.

Снощи румънците се добраха до 1:1 с Финландия в Букурещ, а унгарците обърнаха островитяните с 2:1 от 0:1.

Сметките са най-сложни в група D, където Германия е лидер с 19 т., следват Полша и Ирландия с по 18. Световните шампиони допуснаха втора загуба в квалификациите с 0:1 в Дъблин. Полша пък успя инфарктно да стигне до 2:2 срещу Шотландия в Глазгоу, а не е изненада кой вкара и двата гола за гостите - Роберт Левандовски. Вторият падна в добавеното време. 

Въпреки тежката развръзка шансовете на Германия са най-добри - в неделя бундестимът приема играещият само за чест и слава тим на Грузия. По същото време Полша и Ирландия ще решат втората квота в пряк двубой във Варшава. Първият сблъсък между съперниците - в Дъблин, завърши 1:1.

За европейското вече се класираха Австрия, Чехия, Англия и Исландия. Пресявките продължават до средата на идната седмица.