Депутатът от БСП Валери Жаблянов призова от парламенарната трибуна българската държава да се извини на Тодор Живков. Името на Живков не бе споменато, но Жаблянов категорично изтъкна, че става дума за ръководителя на Народна Република България, както се наричаше страната ни по негово време.

Повод за думите на Жаблянов стана решение за награждаване на артисти и учени с пожизнена пенсия за особени заслуги към Бъгария. Социалистът напомни, че Живков е бил съден за това, че е "раздавал апартаменти" именно на такива хора.

"Да върнем званията заслужил артист и народен артист, те вървяха със съответните материални придобивки", каза още Жаблянов.

Тези звания се даваха на артисти по времето на Живков. Жаблянов каза още, че никой не е наясно по какъв критерий са опредлени точно имената, които са наградени днес, но все пак заяви, че ще подкрепи решението.

"Питали един защо целува ръцете на жени. Той казал - все от някъде трябва да е почне".

Това отговори на Жаблянов културният министър Вежди Рашидов. Той изтъкна, че големите артисти и учени са онези, които правят България смислена.

Наградените бяха оперната певица Анеляи Шуманова, актьорът Васил Михайлов. диригентът Стоян Бабеков, арехологът проф. Людми Гетов и народната певица Янка Рупкина. Депутатите подкрепиха единодушно те да получат пожизнена пенсия в размер на 700 лв. на месец.

От всички страни на залата се чуха заявления, че тази практика трябва да продължи и сред наградените трябва да има спортисти, учени и др.