Висш ирански генерал е убит в сирийския град Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на ливанската телевизия "Ал Майдин".

Според нея става дума за Хосеин Хамдани - геренал от Корпуса на иранската революционна гвардия. Той е бил в Сирия като военен съветник.

От революционната гвардия в Техеран потвърдиха информацията.

Телевизията не уточнява кога е убит Хамдани.

Съобщението потвърждава присъствието на ирански военни в Сирия. САЩ неколкократно изказаха такова предположение. Сирия е единственият арабски съюзник на Ислямската република. Башар Асад е шиит. А огромното мнозинство от населението на Иран е шиитско.

Корпусът на иранската революционна гвардия е един от стълбовете на режима на аятоласите в Техеран. Формированието е част от въоръжените сили на страната и е създадено веднага след ислямската революция през 1979 г. 

Ген. Хосеин Хамдани се присъединява към Корпуса още при създаването му. Няколко месеца по-късно той ръководи жестокото потушаване на бунта на кюрдите в Иран. Участва във войната срещу Ирак през 1980-1988 г. А през 2009 г. ръководи репресиите срещу опозицията, организирала протест срещу измамите при преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад.

От 2011 г. Хамдани е военен съветник на ирийското правителство. Той помага на режима на Башар Асад от самото избухване на гражданската война.