Благодаря ти, Бойко, благодаря ти приятелю. Благодаря за гостоприемството“, е каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на български премиер Бойко Борисов след срещата им във Варна, предаде БГНЕС.

Туск е разказал, че преди е посещавал резиденцията в Евксиноград като премиер на Полша, а сега е „впечатлен от тази перла на архитектурата“. Доналд Туск се надявал да види в Брюксел най-старото златно съкровище в света.

Работната среща между Туск и Борисов е била за бежанците и миграцията. Председателят на Съвета е казал, че България изключително добре защитава границата си с Турция и Гърция.

За това сме дали много средства и признаваме усилията на правителството на Борисов за опазване на границите”, каза Туск.

Заради защитата на границата, Доналд Туск е заявил своята подкрепа за това, че България е готова за Шенген. Според премиера Борисов, България потенциално е заплашена от бежанска вълна, „но за момента няма такъв проблем“. От своя страна Доналд Туск добави, че ако има нужда, ЕС е готов да ни помогне.

Късно снощи в Люксембург Конференцията на на високо равнище е приела декларация за подкрепа на държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини, събра на едно място министрите на външните и вътрешните работи на ЕС, представители на страните от Западните Балкани, на Турция, Ливан, Йордания, както и редица европейски институции и международни организации. Тяхната цел бе да се обединят около цели и мерки, свързани с предизвикателствата, които бежанската криза и миграцията поставят пред страните от Източното Средиземноморие и Западните Балкани като основен маршрут на миграционните потоци от Близкия изток към Европа.

От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.