По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров от миналата седмица тече проверка в Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи днес "Капитал". Според източници на Клуб Z проверката на дейността на една от най-важните прокуратури в страната е регулярна, каквито се правят в края на всяка година и сензация всъщност няма.

СГП работи по делата срещу лица с имунитет (магистрати и народни представители), както и досъдебните производства, водени в ДАНС и ГДБОП, съобщава изданието. В Следствения отдел на градска прокуратура е и делото за източването на КТБ.

"Това е съвсем нормална практика. Нас ни проверват, а ние проверяваме например районна прокуратура", коментира шефът на градските обвинители Христо Динев пред "Капитал".

Проверката ще обхване организацията на администрацията, процедурите за назначаване на служители, спазването на принципа за случайно разпределение на делата и т.н., съобщава още изданието. Специално внимание ще бъде обърнато на "натовареността на административния ръководител и неговите заместници", като ревизията ще трябва да установи по колко преписки и дела "пряко свързани с прокурорската дейност по същество" са участвали и колко от тях са решили. Ще се проверят и предложенията, които Христо Динев е отправил до Висшият съдебен съвет (ВСС) за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори и следователи, както и извършените от него проверки по получени сигнали срещу държавни обвинители.

Ревизията била мотивирана с "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления по чл.123 (където са "шофьорските" дела - убийство по непредпазливост - бел.ред.)".

Именно резултатите от тези две проверки, проведени преди четири месеца, са накарали ръководството на държавното обвинение да възложи "цялостна проверка на дейността на административното ръководство" на СГП според "Капитал". Тя ще обхваща периода от началото на миналата година, когато ВСС назначи за ръководител на градска прокуратура Христо Динев, до средата на септември.

За ръководител на екипа главният прокурор е определил Николай Любенов от Върховна касационна прокуратура.

През юли сайтът "Биволъ" писа, че проверка на СГП е правена от Софийската апелативна прокуратура и не са открити никакви нередности.

"Това е съвсем нормално - всяка по-горна проверява регулярно прокуратурите по долните инстанции", казаха пред Клуб Z хора от държавното обвинение.