Ембаргото срещу Русия, както и поевтиняването на рублата доведоха до сериозен спад на покупките на ваканционни имоти от руснаци в България.

"Пазарът на ваканционни имоти отчита отлив от около 60% на руските купувачи и към момента няма кой да ги компенсира", казва Полина Стойкова, изп. директор на компанията BULGARIAN PROPERTIES.

"Най-много такива имоти са концентрирани в Слънчев бряг и прилежащите курорти около него, където се строи активно и през последните години. Банско беше в подобна ситуация, но тъй като там през последните години няма ново строителство, постепенно наличните площи за продажба се усвоиха и към момента на пазара се предлагат предимно имоти на вторичен пазар", казва Полина Стойкова.

Но свръхзастрояването в покрайнините на Банско докара до сериозен спад на цените, като в момента обзаведено студио с площ около 30 кв м може да се купи и за 10 000 евро.

Колко струват ваканционните имоти? Цените по морето са почти двойно по-високи от тези на планинските. Средно един "квадрат" в Банско и Пампорово е около 400 евро, а в близкия до столицата Боровец - 600 евро. В Слънчев бряг същата площ е около 750 евро на кв. м, но може да достигне 1000-1100 евро, като в намиращия се наблизо Свети Влас дори минава границата от 1100 евро.

Созопол и Лозенец държат най-високите средни цени  - от порядъка на 1000-1500 евро за кв. метър.

Но чужденците нямат интерес към градски имоти, които се търсят основно за наеми от руснаци и гърци.

"Много по-рядко те се интересуват от покупка, но може да има такава тенденция в бъдеще, ако се установят да живеят тук за постоянно", казва Полина Стойкова.