Руската интервенция в Крим прави жизнено необходимо разполагането на значителен брой войски на НАТО в Източна Европа, заяви полският военен министър Томаш Семоняк в интервю за Ройтерс.

Според него пактът трябва за игнорина каквито и да било възраженияна Русия в това отношение.

"Западна Европа бе сигурна благодарение на американското военно присъствие там", изтъкна Семоняк. "Само САЩ имат достатъчно военна мощ да се изправят срещу която и да било страна, нарушаваща международното право и е отнела част от територията на друга страна."

"Все още в Европа има заплахи. Смятаме, че НАТО не трябва да се ограничава в каквото и да било, засягащо сигурността на членките на пакта", допълва министърът.

"Ако войските са на границата и руските закони позволяват в разрез с международното право интервенция, човек трябва да се страхува, че такава интервенция можеда бъде извършена", смята Томаш Семоняк.

Полша, чиято армия е многократно по-малка от руската, която има и ядрени оръжия, настоява за постоянно присъствие на сили на НАТО на своя територия, припомня Ройтерс. Русия обаче е против такива призиви и смята, черазполагането на многобройни сили на алианса близо до нейната граница ше наруши подписания през 1997 г. между Русия и НАТО Основополагащ договор за отношенията, сътрудничеството и сигурността.

Семоняк обаче заяви, че договорът вече няма задължителен характер, след като Русия е нарушила международното право и е заграбила част от украинската територия. "За да бъде ефективна, НАТО трябва да има капацитет. Тя трябва да го има и в Източна Европа. Но никой не трябва да смята това ограничение за задължително", допълва военен номер 1 на Варшава. Тази седмица той ще пътува до САЩ, за да обсъжда задълбочаването на военното сътрудничество с американския си колега Чък Хейгъл.

Сред темите ще бъде евентуална база на НАТО нв Полша, каза Семоняк. Тя може да бъде част от американските планове, а решението за нея да бъде взето на срещата на алианса през септември във Великобритания.

"Най-важното е усилването на източния фланг на НАТО", отбелязва Томаш Семоняк.

През март по искане на Варшава САЩ решиха да увеличат военните си учения в Полша и изпратиха там 12 бойни самолета Ф-16.

"В интерес на САЩ е съюзниците им да са в безопасност", каза Томаш Семоняк и потози начин отговори на критиките на увеличеното американско военно присъствие зад граница.

"Важно е САЩ да усещат, че ако се откажат от глобалната сироля, тогава светът и самите Съединени щати ще бъдат по-малко сигурни. Така смятаме в Полша", изтъква министърът.