Няма яснота кога публичният регистър на партиите, който се поддържа от Софийски градски съд (СГС) ще бъде качен в интернет. Това казаха пред Клуб Z от пресцентъра на съда. Въпреки че според закона за политическите партии, СГС има задължение този регистър да се качи в интернет засега това не е направено.

От съда обясниха, че е необходимо финансиране, което все още не е осигурено. Друг проблем била и скорошната смяна на ръководството на съда. Пред новото ръководство в момента имало много други проблеми.

Казусът с липсата на такъв регистър стана актуален след като преди дни ОИК-Петрич заличи регистрацията на коалицията, която издига за нов мандат кмета на града Вельо Илиев. Регистрацията бе заличена, защото след сигнал бе установено, че името на коалицията повтаря името на вече съществуваща партия, което е забранено от закона. Самият Илиев тогава упрекна ОИК, че не са го уведомили предварително за това повторение и са регистрирали коалицията, а след това са я заличили. От комисията пък обясниха, че няма как да направят подобна проверка, тъй като публичният регистър на партиите не е в интернет и няма как за всяка партия да се ходи до София, за да се проверява дали нейното име повтаря нечие друго. В крайна сметка ЦИК отмени решението на ОИК.

Въпреки че липсата на регистъра в интернет е неизпълнение на закона, все още няма яснота кога практиката на институциите ще бъде съобразена със законовите текстове.