Турция обяви тридневен траур, след като 86 души загинаха при атентат тази сутрин в Анкара, а ранените са близо 200.

Две последователни експлозии избухнаха на предгаровия площад в турската столица, където прокюрдски активисти се събираха за участие в митинг за мир и подкрепа за демокрацията, който трябваше да започне в 12  часа на обяд в събота.

Президентът Реджеп Тайп Ердоган обяви, че атаката, която става дни преди изборите, е "акт на тероризъм" и я нарече "отвратителна".

"Турция има сериозни основания да смята, че двама атентатори самоубийци са извършили днешния атентат", каза в изявление премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от световните агенции. След това обяви тридневен траур в страната в пхамет на жертвите от взривовете.

Днешните бомбени нападения са най-смъртоносните по рода си в историята на Турция. По брой на жертвите днешните атаки в Анкара надминават събитията през 2003 г., когато две синагоги, истанбулски клон на британската банка Ейч Ес Би Си и британското консулство в Истанбул станаха мишена на бомбени атентати, при които загинаха общо 62-ма души. 

"Това е нападение срещу цяла Турция, срещу турската демокрация," заяви министър-председателят. 

От прокюрдската Народна демократична партия, която трябваше да бъде сред участниците в митинга, обяви в изявление, че смята, че атаките са били насочени към нейните членове. Оттам обвиниха властите за взривовете и ги нарекоха "огромно убийство". НДП отмени всичките си предизборни прояви.

Солидарност и съчувствия към турския народ изразиха редица световни лидери.  НАТО осъди нападението. "Не може да има оправдание за подобно ужасяващо нападение срещу хора, които извършват шествие за мир", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Всички членки на НАТО стоят единни в борбата срещу бича на тероризма", подчерта още той.

Ако индикациите за терористични нападения се потвърдят, тогава става въпрос за особено малодушен акт, насочен пряко срещу гражданските права, демокрацията и мира", заяви канцлерът на Германия Меркел в послание до турския премиер Ахмет Давутоглу. Тя изрази убеденост, че "турското правителство и цялото турско общество ще отвърнат на терора решително и демократично".

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изразиха съболезнования и солидарност с Турция. В свое прессъобщение те подчертаха, че турският народ и политическите сили в страната трябва да останат единни против всички сили, опитващи се да дестабилизират Турция.
Руското министерство на външните работи оцени, че трагедията в Анкара още веднъж е потвърдила високия приоритет на борбата с тероризма и необходимостта от обединяване на усилията на всички регионални и извънрегионални партньори.

Президентът Росен Плевнелиев в съболезнователна телеграма призова международната общност да обедини усилия и да се изправи срещу тероризма във всичките му форми. 

Нито една от действащите в Турция терористични групировки не е поела отговорност за атентата.
Около 2000 души излязоха на улиците на Истанбул, за да осъдят тежкия атентат.

В Турция на 1 ноември ще има извънредни парламентарни избори, след като през лятото изненадващата подкрепа за умерена прокюрдска партия лиши управляващите от мнозинството, което имаха в продължение на десетилетие.