Задачата на операцията на руските военни в Сирия е стабилизирането на законната власт в тази страна.

Това заяви днес президентът Владимир Путин в интервю за телевизия "Россия-1".

До този момент Москва твърдеше, че започналите на 30 септември удари в арабската република са срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД).

Русия смята сирийския лидер Башар Асад за законен президент на страната.

Западът и Турция твърдят, че срещу ИД са насочени едва 5-10 на сто от руските удари. Според тях в действителност бива унищожавана инфраструктурата на опозиционни групировки, сражаващи се срещу правителствената армия.

"Всичко, което се случва на небето и на земята в Сирия, не са спонтанни действия, а резултат от старателна подготовка", каза Путин по повод кампанията. И отново заяви, че сухопътна операция на руската армия в Сирия е напълно изключена, каквото и да се случи.

Той изтъкна, че свързва надеждата за политическо разрешаване на конфликта с подкрепата за армията на Асад.

Путин заяви също, че Русия не прави разлика между шиитите и сунитите и няма намерение да се забърква в междурелигиозни конфликти. Башар Асад е от шиитското малцинство в Сирия. ИД е сунитска групировка. Джихадистите смятат шиитите за вероотстъпници.

Путин призна също, че в Русия съществува опасност от терористични актове. Имало я обаче и преди операцията в Сирия. Но при всички трябва да се действа така, че терористите да бъдат изпреварени. Руската военна кампания позволява борбата с тях да се води "на далечни подстъпи".

Путин отправи подигравателна реплика по повод данните на Пентагона, че 4 руски ракети, изстреляни от кораби в Каспийско море, са паднали в Иран.

"Американското разузнаване е едно от най-добрите в света, хайде да не хвърляме камъни по него. Това е едно от най-мощните разузнавания, но то не знае и не трябва да знае всичко", каза той.

Русия има волята да използва високотехнологично оръжие при необходимост, каза президентът, като имаше предвид изстреляните от Каспийско море ракети "Калибър".

Той съобщи и за предложението на САЩ да бъде изградено сътрудничество така, че да бъдат избегнати инциденти в небето над Сирия.

Същевременно социалните мрежи бяха залети от съобщения, че турски изтребители са свалили руски боен самолет "МиГ-29", нарушил турското въздушно пространство. Няма официално потвърждение от нито една страна.

Руският посланик в Лондон Александър Яковенко се обърна към британското външно министерство с искане да получи обяснение във връзка с публикация на жълртия вестник "Дейли стар сънди". Според изданието пилотите на британските кралски военновъздушни сили олучили разрешение да стрелят по руски самолети и да ги свалят, ако между тях възникне конфликт в небето над Ирак. Тази информация също досега не е потвърдена официално. А Русия не участва поне засега във военни операции в Ирак.