11 души, вероятно руски диверсанти или сепаратисти, са убити при щурм на украинската армия срещу летището в източния град Краматорск, предаде Нюзру.

Според различни източници броят на жертвите варира от 4 до 11. Според повечето очевидци те били във военни униформи.

Армията щурмува завзетото от сепаратисти летище в рамките на антитерористична операция, обявина от президента Александър Турчинов в Донецка област.

Следобед над аерогарага Краматорск били забелязани бойни самолети. Един от тях летял ниско над къщите врайона.

След това били чути изстрели. Последвали откоси от автоматично оръжие. пътищата към летището са блокирани от сепаратисти. Те не пускат цивилни местни жителида идат там.

По-късно колона украинскивойски влезе в град Славянск, където голяма част от административните сгради са окупирани от сепаратисти. Става дума за 500 военни, 20 бронетранспортьора и три хеликоптера, подкрепящи колоната от въздуха. Все още обаче не са щурмуваниокупираните сгради.

"Краматорск е освободен от терористи", заяви пред парламента президентът Турчинов. "Очаквам съвсем скоро в Донецка и другите оббастида не останат терористи и всички те  да се окажатна подсъдиматаскамейка", допълнитой.

Заседаващият под негово ръководство парламентв Киев обяви официално Крим и Севастопол за територии, временно окупирани от Русия. Те са неразделна част от Украйна и като такава в тях действа украинското законодателство, но отговорността за нарушенията на правата на човека е на Русия. Освен това всички материални щети, причинени от присъединяването на Крим към Руската федерация, трябва да бъдат покрити от Москва, пише още в закона.

Службата за сигурностна Украйна (СБУ) започна криминално разследване срещу неназована руска банка, обвинена във финансиране на терористи. Според СБУ банката прехвърлила3,75 милиона долара между март и април за подпомаганеспари на бунтовнически групировки. На бунтовник дневно били прехвърляни дневно между 200 и 500 долара. Групировките и бунтовниците са свързани с нападенията срещу правителствените учреждения в източния град Луганск.