Премиерът Бойко Борисов отправи сериозни критики към американския бизнес у нас. Това стана на кръглата маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България", съобщи "Фокус".

"Благодаря на Европейския съюз. Може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни. Благодарение на административния капацитет на общините и системите на европейските фондове сме в първата осмица по усвояване на европейски средства. Това са над 94 %, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове", заяви Борисов.

Той засегна темата с американската компания "Уестингхаус", която има интерес да изгради VII блок на АЕЦ "Коздлоуй".

"Уестингхаус е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим".

С тези думи Борисов се обърна към американския посланик у нас Родерик Мур. След което продължи да критикува "Уестингхаус".

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството", заяви Борисов, с уточнението, че не иска да се меси в работата на камарата.

Премирът припомни, че когато има проблем с руски проект България действа незабавно.

"Когато има проблем тук си затрайваме. Защо? Българо-американските отношения са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнеса. Тук е и политика, геостратегия, както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашия регион влиза от война на война. Войните не свършват така. Като има мач между Албания и Сърбия повече участие има полицията и жандармерията, отколкото футболът. Проблемите не свършват толкова бързо, колкото ни се иска", коментира Борисов.

Той призова САЩ да отпаднат визите за да се стимулират бизнес отношенията между двете държави.

"Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", пожела си Борисов.

И продължи с критиките.

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов.