Mолитиците все още искат да влияят на съда и прокуратурат, заяви днес пред Американската търговска камара в България премиерът Бойко Борисов.

"До 1990 г. махалото беше в единия край и човек можеше да бъде осъден за неправилно дишане, а сега е в другия край. Може би трябва да остане там, докато партиите покажат, че процесите на демокрацията са необратими", коментира Борисов, цитиран от "Дарик".

Той изтъкна, че в парламента се работи за промяна в Конституцията и съдиите да избират съдии, а прокурорите - прокурори.

"За да могат там професионалистите да защитят своята репутация и да има бързо, открито и лесно съдопроизводство - това го искаме всички, не само чуждите инвеститори. Не ми се вярва на политиците да им е отминал апетитът да влияят на прокуратурата и на съдиите", каза Борисов.

Той благодари на главния прокурор Сотир Цацаров за съдействието за борбата с контрабандата.

"Разковничето на проблемите беше обединението на работата на различните служби. Досега всяко ведомство си събираше информация само за него, а между тези бази данни минаваше и контрабандата. Само от слагането на камера на един кантар са спестени 17 млн. лева. Над 2,3 млрд. лева са събрани повече от началото на годината. Представяте ли си къде са били тези пари в предходните години? Няма да се поколебая да продължа в тази посока - и на нас ни хареса да даваме пари", обясни премиерът.

Той каза още, че за Коледа за пенсионерите ще бъдат отделени 50 млн. лв., а за учителите - над 20 млн. лв. 

"Даваме над 100 млн. лева и на тютюнопроизводителите, това са братя мюсюлмани, които само сега това могат, трудно е да ги научим да отглеждат карамфили, каза още Борисов.

Той не пропусна да изтъкне и това, че са дадени пари на животновъдите, както и 100 млн. лв. за инфраструктура "иначе някои мостове щяха да паднат".