"Атака" стартира процедура за отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от националистическата формация. Това стана веднага след като държавното обвинение внесе искане в деловодството на Народното събрание за сваляне на депутатските имунитети на лидера на партията Волен Сидеров и на Десислав Чукулов заради техни хулигански прояви през нощта в петък срещу събота.

Според Конституцията на Република България процедура по отстраняване на главния прокурор може да стартира, ако бъдат събрани подписите на 1/4 от народните представители.

След това искането може да бъде внесено при президента Росен Плевнелиев. Мотивът за искането на "Атака" е "системно неизпълнение на служебните задължения" от страна на Цацаров.

От националистическата формация обявяват още, че ще  представят на парламента "десетки случаи, в които прокуратурата на Република България не си е свършила работата".

Освен това от "Атака" възнамеряват да сезират 1/5 от Висшия съдебен съвет за основания за сваляне на имунитета и разследване на Цацаров за престъпление по чл. 308 от Наказателния кодекс. Текстът му гласи: "Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години."