Европейският съюз поиска днес Русия да спре въздушните удари по цели, които не са свързани с "Ислямска държава" в Сирия и да не нарушава въздушното пространство на съседни страни.

"Неотдавнашните руски военни нападения, които отиват отвъд Да'еш ("Ислямска държава" - б.а.) и други посочени от ООН терористични групи, както и по умерената опозиция, предизвикват дълбоко безпокойство и трябва да спрат веднага, - се казва в заключителния документ на среща на външните министри на ЕС в Люксембург. - Това се отнася и за руските нарушения на суверенното въздушно пространство на съседни страни".

Военната ескалация заплашва да продължи конфликта, да подкопае политическия процес и да влоши хуманитарната криза, както и да засили радикализацията на сирийското общество, посочват министрите. 

"Нашата цел е да деескалираме конфликта. ЕС призовава Русия да съсредоточи  усилията си върпу общата цел за постигане на политичесо решение на конфликта, - пише в заключенията им. - В този контекст той призовава Русия да настоява за намаляване на насилието и прилагане на мерки за укрепване на доверието от страна на сирийския режим".

В документа се посочва изрично, че Асад не може да бъде партньор на международната общност в борбата с ИД и  се призовава за координация на действията за насочване на ударите към нея, Ал Нусра и другите признати от ООН за терористични групи.