Сирийски бунтовници са поискали от САЩ и съюзниците им зенитни ракети, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това споделя пред изданието Ахмад ал Сауд, командир на отряда "Дивизия 13". Молбата била предадена преди 10 дни от него и командирите на няколко други групировки чрез офицери за свръзка, намиращи се в Турция.

През 80-те г. САЩ предоставиха зенитни ракети, предимно "Стингър", на муджахидините в Афганистан, припомня "Ню Йорк таймс". Това оръжие успешно бе използвано срещу съветската бойна авиация. След изтеглянето на съветските войски обаче редица муджахидини влязоха в редовете на ислямистката терористична групировка "Ал Кайда", допълва вестникът.

Същевременно бунтовниците твърдят, че след началото на руската военна операция в Сирия са получили от Запада противотанкови установки.

"Много бързо получаваме това, което искаме", споделя Ахмад ал Сауд. И изтъква, че само за два дни неговата "Дивизия 13" е унищожила с помощта на това оръжие 7 бронирани коли и танкове от армията на Башар Асад.

Ислямисткият Фронт "Ан Нусра", считан за сирийския клон на "Ал Кайда", призова за отмъщение за убийството на сунити в резултат на руските въздушни удари, предаде Нюз.Ру. Според ислямистите при атаките били извършени безразборни убийства на сунити. Лидерът на групировката Абу Мохамед Голани нарече руската военна кампания "нов кръстоносен поход" и обеща, че за руснаците в Сирия "ще помръкнат ужасите от Афганистан" и ще бъде много по-страшно.  Голани призова също джихадистите в Кавказ да нападат руски граждани и войници 

САЩ започнаха да спускат от въздуха въоръжение за Сирийската арабска коалиция (САК) - една от опозиционните структури, сражаващи се с "Ислямска държава" (ИД), предаде Си Ен Ен. Това е първата демонстрация на смяна на акцента на Вашингтон. Миналата седмица Пентагонът обяви край на провалилата се програма за обучаване на нови антиправителствени сили.

Американски военен  самолет C-17 е навлязъл в сирийското небе, съпроводен от изтребители, и групата е спуснала товара в северната провинция Ел Хасака. В съобщението се изтъква, че лидерите на членуващите в САК групировки са проверени предварително от САЩ, включително за да не попадне оръжието в ръцете на ислямисти или екстремисти, свързани с "Ал Кайда".

Според Си Ен Ен става дума за 112 палета с боеприпаси за стрелково оръжие и ръчни гранати за коалиция. САК действа на изток от река Ефрат и идеята е нейните бойци да настъпят на юг към Рака, столицата на ИД.