Белгийската публична телевизия РТБФ принуди министър-председателя Шарл Мишел да смъмри говорителя си, защото се опита да попречи на неин репортер да зададе неудобен въпрос на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на негово посещение в Брюксел миналите понеделник и вторник.

Програмата на Ердоган предвиждаше само съвместни изявления с домакините му в белгийските и в европейските институции, но не и да отговаря на въпроси на журналисти.

Той е бил често обект на критика от страна на ЕС за авторитарната си политика към медиите и за забрани, които се опита да наложи на социални мрежи като „Ю тюб“ и „Туитър“.

След срещата му с Мишел обаче журналист от РТБФ се провикна към него с въпрос за затворен в Турция кюрдски политик. Ердоган влезе в колата си, без да отговори, но член на екипа му веднага протестира пред колегите си от пресслужбата на Мишел, че са допуснали въпроса въпреки уговорката.

РТБФ излъчи сцената, която беше широко разпространена и в интернет. В нея се вижда как пресслужителка на Мишел се гневи на журналистите и ги заплашва да не я снимат, защото ще изпрати мейл с оплакване на главния им редактор.

Медиите разпространиха и кадри, заснети тайно от РТБФ, в които се чува как Фредерик Кодерлие, говорител на Мишел, се кара на репортера на телевизията Тристан Годар, обвинявайки го с доста вулгарни изрази, че „постоянно слухти из коридорите“ и предупреждвайки го, че е направил „голяма грешка, която няма да остане без последствия“.

В понеделник либералът Мишел обяви, че е смъмрил Кодерлие и му е заявил, че „свободата на пресата е абсолютна“ и че думите му към журналистите са „неприемливи както по съдържание, така и по форма“.

Коментатори в Европа остро критикуваха домакините на Ердоган, че са му угодничили и са се унижавали пред него, за да държи в страната си двата милиона бежанци от Сирия, които искат да дойдат в Европа.

Европейската федерация на журналистите съобщи, че е съобщила в Съвета на Европа за „опит повтарящи за сплашване“ от страна на екипа на Мишел към репортера от РТБФ.