През март премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов благородно обяви от Пловдив, че ще предложи на министрите си да не участват в предизборната кампания под никаква форма. За да не си помислим, че това е било инцидентно негово хрумване той повтори това си намерение, даже в по-решителна форма в края на август на сбирка на младежкия ГЕРБ.

„Аз и правителството ще присъстваме на представянето на кандидатите и в последния ден. По време на кампанията министрите няма да участват, така че тежестта пада изцяло върху партията”, обясни пред младите гербери премиерът тогава.

Някои дребнаво биха отбелязали, че министрите и да спрат да участват от 25-и септември в кампанията, преди това са си наваксали с ударно откриване на пътища, зали, фонтани, пречиствателни станции.

Оказа се обаче и че след 25-и септември активността им никак не намаля. А често на откриването на ключово за дадено населено място съоръжение - без никаква връзка с кампанията за местни избори, разбира се, гордо се появяваше и кандидат-кметът на ГЕРБ. Самият премиер Борисов даде личен пример като през последния месец реже на забързани обороти летни. Най-вече на нови църкви. Стигна дори и до Брюксел, където на 14 октомври откри изложба на Варненското съкровище, получи суперлативи и беше наречен "златно момче", а около ценните експонати фотографиите запечатаха присъствието и на гражданина Иван Портних. Само по случайност сегашен кмет и кандидат-кмет на Варна от ГЕРБ. 

Ето и кратък преглед на НЕпредизборните откривания, които се появиха на фейсбук страниците на премиера и на някои от министрите от управляващата партия ГЕРБ. Материалът е събиран без претенции за представителност и от съвсем публични източници. Без скрита камера.

18 октомври, премиерът Бойко Борисов открива нова църква "Рождество Христово" в столичния комплекс "Младост". Освещаването на новия храм е лично от патриарх Неофит. "Построяването на храма бе осъществено с доброволен труд, а останалите средства бяха събрани от дарения и от Столична община, която на два пъти дари по 40 000 лева. Мисля, че е добре за православния ни народ да има къде да се помоли и за хубаво, и за лошо. Смятам, че всички ще го оценят. Днес бе осветен и още един православен храм - „Успение на Пресвета Богородица“ в благоевградското село Бело поле. За него осигурихме около 120 000 лева за дострояването му, което бе започнало през 2004 г.", пише премиерът във фейсбук.

16 октомври, Доспат. Премиерът Борисов открива спортна зала в родопския град заедно с, както гласи официалното съобщение, депутатката Даниела Дариткова и евродепутата Владимир Уручев. На снимките на втори план обаче се забелязва лице, което много напомня на кандидата за кмет на ГЕРБ в Доспат Елин Радев. Вероятно случайност. 

Доспат. Зад лявото рамо на премиера на втората редица се вижда лице, което твърде много прилича на кандидата за кмет на ГЕРБ в града Елин Радев. 

 

Ихтиман, 13 октомври. Открива се обновената газопреносна станция в Ихтиман. Стойността на проекта е 17,7 млн. евро, хвали се Борисов.

"След завършването на модернизацията компресорните станции у нас ще отговарят на най-високите европейски екологични изисквания, ще се повиши безопасността при ползването им, ще се намали рискът от аварии и ще се подсигурят необходимите параметри при предаване на природния газ на потребителите. Работим активно всичко, което е от значение за газопренасянето у нас, да бъде 100% държавно. Другата седмица започваме разширяването в Чирен, за което се говореше десетилетия, но не се правеше, а до края на 2016 г. обновяването на компресорните станции трябва да е приключило", става ясно от съобщението. Откриването на важния обект не изглежда като част от предизборната кампания, но се вписва в общия зададен тон на рязане на ленти.

Премиерът Борисов и министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

 

11 октомври, откриване на нова църква "Успение Богородично" във Владая. Освещаването е лично от патриарх Неофит. Присъства и еврокомисарката Кристалина Георгиева. Както и столичната кметица Йорданка Фандъкова.

"Съвместно с Министерски съвет, Столична община и дарителска кампания бе осигурено финансиране на обща стойност 570 хил. лв. 
По-късно днес в град Трън присъствах на откриването на напълно обновената църква „Св. Петка”. Проектът е осъществен по Програмата за развитие на селските региони с финансиране от над 863 хил. лв. Укрепена е цялостната конструкция на вековния храм, подменени са покривът, подът, дограмата и са обновени прилежащите дворни части. През годините църквата е съхранила не само вярата, но и будния възрожденски дух от времето на своето построяване", е посланието на Борисов. Равносметката - две църкви за един ден.

Кметицата Фандъкова присъства на откриването на новата църква във Владая, вероятно като гражданка.

Активността на премиера за деня не спира. В Перник с министъра на екологията Ивелина Василева и с Кристалина Георгиева инспектират новото регионално депо за отпадъци. "То ще обслужва 133 000 жители на шест общини от региона... Направени са и първите стъпки по осигуряването на финансиране и на другия голям проект на Перник за обновяване на водния цикъл на града от новия програмен период 2014 – 2020 г. Всичко, което правим, е за жителите на Перник, за повишаването на качеството на живот. Винаги съм казвал, че това е истинската реформа. Резултатите от нея са видими", разяснява премиерът и лидер на управляващата партия ГЕРБ.

В списъка са: пускане в експлоатация на газопровода Добрич-Силистра на 9 октомври ("С реализацията на проекта ще се даде възможност за газификация и на потребителите в общините Алфатар, Дулово и Тервел", не пропуска да съобщи премиерът). Дни по-рано Борисов присъства заедно със земеделската министърка Десислава Танева на представяне на информационна система за издаване на превозни билети за дървесина в Габрово -  "Разработването ѝ струва 17 000 лева, а ще спести на държавата 6 млн. лева", отбелязва премиерът. Има още немалко откривания и обиколки из страната.

На 30 септември Борисов отива на откриването на "Музейко".

"За да спазя обещанието си и да не влияем по никакъв начин аз и министрите на предизборната кампания, реших да разгледам най-големия научен център в Източна Европа преди официалната церемония", даже написва той във фейсбук.

Това обяснение изглежда малко ненужно като се има предвид, че обещанието се спазва инцидентно. 

Ето и няколко примера как пътищата на министри и кандидат-кметове се пресичат - из страната или в София.

Министър Лиляна Павлова

1 октомври, Малко Търново, откриване на обходния път на Малко Търново.

Във фейсбук министър Павлова детайлно обяснява подробности от проекта, който нарича "изстрадан". "Днес, през 2015 г., въвеждаме трасето в експлоатация законно, така, както трябва да бъде направено, с издаване на разрешение за ползване и реално завършваме последната фаза от обходния път на града. Дължината на отсечката е 0,7 км. Обектът е по програма „Ново строителство” на АПИ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за над 1,6 млн. лв", пише министърката. Откриването е както си трябва - с менче вода. Сред официалните лица макар и последен в редичката изглежда е застанал сегашният кмет на Малко Търново и кандидат- кмет на града за нов мандат, подкрепен от ГЕРБ. 

 

Министър Павлова е щастлива с новия път, който открива случайно по време на предизбораната кампания. Сред присъстващите изглежда е и кметът и кандидат за нов мандат Илиян Янчев, който е подкрепен от ГЕРБ (най-вляво в редичката).

28 септември, откриване на нова сграда на пожарната в Люлин

Кампанията по рязане на летни по време на кампания за местни избори не минава и без една нова сграда на пожарна - в конкретния случай в столичния "Люлин".

"Дойде времето да мислим как да подновяваме сградите и да подновяваме оборудването. Радвам се, че със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. успяхме да подкрепим пожарната в страната. Заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов и кмета на София Йорданка Фандъкова открихме нова сграда на пожарната в столичния квартал „Люлин” 10. През 2009 г. за подкрепа за тази дейност са били предвидени, 13 млн. лв., но кабинетът „Борисов“ ги увеличи значително, в резултат на което са закупени 197 противопожарни и специализирани автомобили", скромно оповестява Павлова в социалната мрежа. Събитието е три дни след официалното начало на кампанията. 

Йорданка Фандъкова вече е отрязала своята част от лентичката. На една ръка разстояние от нея за това се готви и министър Павлова.

 

Министър Красен Кралев

4 октомври, старт на маратона на София

"Днес, заедно със съпредседателя на Организационния комитет на Sofia 2018 - Европейска столица на спорта Йорданка Фандъкова и председателя на БОК Стефка Костадинова дадохме старт на Маратона на София", съобщава във фейсбук министър Красен Кралев.
"Благодаря на кмета Фандъкова и на целия екип на Столична община, които успяха през годините да запазят един от символите на София – Софийския маратон. Много години съм бил част от света на дългото бягане и знам, че това е много сложен спорт и за да го практикуваш се иска изключителна воля, изключителна сила, концентрация и упоритост!", съобщи той. Макар и в разгара на предизборната кампания Фандъкова - кмет на София и кандидат за нов мандат от ГЕРБ откри маратона. Това обаче не беше част от агитацията.

Стартът на Софийския маратон. Тук Фандъкова даже е с микрофон.
 

Това не е представителна извадка, а няколко примера, които лесно се откриват в социалните мрежи. Да, министрите и в другите правителства, са агитирали в полза на своите кандидати. Да, "откриването" и "рязането на ленти" от членове на Министерския съвет се засилва по време на избори. Нищо ново. По-честно щеше да е обаче, ако премиерът Борисов си беше замълчал.