Европейският парламент е на път да „убие“ проект за правила, предложени от Европейската комисия, които овластяват държавите-членки да ограничават и забраняват на територията си продажбите и използването на генномодифицирани храни и фуражи, одобрени от ЕС, без да се мотивират с научни доказателства.

Комисията по околна среда на парламента днес отхвърли с 47 на 3 гласа и петима „въздържали се“ законопроекта. Това е ориентир за съотношението на силите в пленарна зала, където вот по него е насрочен за 28 октомври.
Комисията отказа да коментира, преди евродепутатите  да гласуват в пленарно заседание.

Те намират предложението за неработещо и се опасяват, че то може да доведе до възстановяване на граничния контрол между държавите, допускащи и забраняващи ГМО, съобщи пресслужбата на парламента.

„За нас съществуващото законодателство трябва да остане в сила и държавите-членки да носят отговорностите си и да решават заедно на ниво ЕС, вместо да въвеждат национални забрани“, каза председателят на парламентарната комисия Джовани Ла Виа (Европейска народна партия, Италия).

„След като употребихме толкова много години, за да се отървем от вътрешните бариери, това предложение би могло да раздроби вътрешния пазар и да доведе до връщане на граничните проверки, за освобождаването от които работихме толкова много“, добави той.

През април тази година влезе в сила законодателство, което позволява на държавите-членки да забраняват на своя територия отглеждането на ГМО, одобрени на европейско ниво. Комисията смята, че такава възможност трябва да се предвиди и за продажбите и използването на такива продукти.