Един от профсъюзите в МВР - Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), излезе със съобщение, че е "силно притеснена не само от тенденциозната политика, уронваща и малкото останало доверие в МВР, но и от призивите на министър Горанов за нарушаване на законите на Република България."

Става въпрос за недостига на средства за обезщетенията, които служителите получават накуп при пенсиониране и ултиматума, който Владислав Горанов постави на министър Бъчварова, че ще даде пари само срещу реформи.

Ето и изводите от декларацията на СФСМВР с незначителни съкращения:

1.Министър Горанов с отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, постави себе си над гражданите и законите на Република България. Това показва, че България може да е правова държава де юре, но де факто законите нямат никакво значение и държавата в лицето на един министър може да решава дали да ги спазва или не. Няма как да не се запитаме дали това е прецедент или е порочна практика? Дали няма след служителите в МВР подобна съдба да сподели българските учители, лекари, социални работници и всички държавни служители?

2. Министър Горанов, подобно на своя предшественик показва, че не прави разлика между привилегии и социални компенсации. Преди три години ние си позволихме да повишим информираността на министър Дянков и за нас е обидно, че се налага да го правим и с неговия наследник, но сме длъжни да го направим, защото вярваме, че лица, заемащи подобни позиции, са задължени да боравят с правилните понятия и да притежават базисни знания и да разграничават на съдържателно ниво понятията. СФСМВР не смята, че може да образова министър Горанов, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между „привилегия“ и „компенсация“ пред обществеността.

СФСМВР нееднократно е доказвал, че това, което министър Горанов внушава като привилегии (преференции) на държавните служители в МВР, в действителност представлява единствено компенсация за ограничаването на някои техни човешки и граждански права.

От Федерацията намират, че последните изказвания в медиите на министър Владислав Горанов не само са откровена спекулация, но граничат с изнудване и оставят впечатление, че министърът на финансите е над законите в държавата и че за него Конституцията на Република България и принципите, залегнали в нея, са маловажни и че тяхното спазване е пожелателно, а не задължително.

СФСМВР смята, че изказването на министър Горанов, в което казва „продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория“ е унизително не само за служителите в МВР и за политическото и професионалното ръководство на ведомството, но и за всички граждани на Република България.

От Федерацията поздравяват министър Бъчварова за нейната категорична позиция в защита на служителите в МВР и настояване те да получат извинение от Волен Сидеров. Именно подобна защита, очакват служителите в МВР от страна на политическото ръководство.

СФСМВР счита, че с постъпката си народните представители от ПП „Атака“ за пореден път унижават служителите в МВР и уронват авторитета не само на Народното събрание на Република България, но и на всички държавни институции.

В същото време сме изключително изненадани от факта, че министър Бъчварова подкрепя своя колега Горанов и смята, че неговият ултиматум е правилен и справедлив. Изненадани сме и от готвените в МВР оптимизации, които по никакъв начин не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации.

"Категорично заявяваме, че МВР е правоохранителна институция и че спазването, а не нарушаването на законите на Република България трябва да са водещи. Оптимизирането „на тъмно“, изплащането на обезщетения „под условие“, определяне на работата на едни служители като по-важна от тази на други, има един единствен резултат – демотивиране на работещите във ведомството и нисък (почти липсващ) авторитет на институцията", завършват синдикалистите.