Тази сутрин проведох телефонен разговор с президента на Република Турция Реджеп Ердоган, за да изразя съпричастността си към турския народ в този тежък за тях момент. Президентът на Турция ми благодари за посещението днес в Истанбул, където ще се срещна с министър-председателя на Република Турция Ахмет Давутоглу, написа във фейсбук премиерът Борисов.

"Всички ние бяхме свидетели на един брутален терористичен акт, отнел живота на десетки мирни турски граждани. Вярваме, че турското правителство няма да допусне да се осъществят целите на тероризма – всяване на страх и анархия. Убедени сме, че властите ще разкрият организаторите и извършителите на този престъпен акт и те ще получат справедлива присъда. Изказвам своите дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите. С г-н Ердоган сме единодушни, че ефективният граничен контрол, както от страна на ЕС, така и на държавите на транзит е от ключово значение за сигурността и предотвратяването на бъдещи подобни трагични инциденти. България отдава особена важност на пълноценното сътрудничество с турските гранични власти. Приветстваме проекта на План за действие за сътрудничество по бежанската криза ЕС-Турция", се допълва в поста в социалната мрежа.

Борисов е изразил надежда след провеждането на изборите да се състои и официална среща между него и президента Ердоган, съобщиха от правителствената пресслужба. Турският държавен глава посочил, че отдава голямо значение на продължаването на добрите отношения и на диалога между двете страни.

Според Ердоган бежанската криза е прераснала в глобален проблем и ЕС трябва да положи големи усилия по този въпрос. За турския президент е важно да се облекчи товарът с бежанците, който лежи на Турция, и той призовал този въпрос да бъде разгледан на предстоящото заседание на Европейския съвет. „Имате пълната ни подкрепа", уверил министър-председателят Борисов и добавил, че в Брюксел му предстоят срещи с председателите на ЕК, ЕП и Европейския съвет.

Предстои среща в Истанбул на Бойко Борисов с турския му колега Ахмет Давутоглу.