Бюлетините за местния вот и за референдума ще се транспортират и съхраняват при изключителни мерки за сигурност, за да не се допусне нов случай "Костинброд". Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Александър Андреев пред Клуб Z.

През 2013 г. на парламентарните избори избухна т.нар. афера "Костинброд". Тогава медии съобщиха в деня преди вота, че в печатниата в Костинброд, където се печатаха изборните книжа, стоят на склад без охрана няколкостотин хиляди бюлетини. Внушението бе, че те са подготвени за транспортиране из страната с цел фалшифициране на вота. Впоследствие съдът установи, че престъпления няма, но цялата история повлия на резултатите от вота, след който на власт дойде правителството на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС.

"За предстоящите избори бюлетините ще се отпечатват в 6 печатници", каза Андреев.

4 от тях са в София, а другите две са в Пловдив и Русе. Транспортирането им до ОИК ще стане под охраната на МВР и в присъствието на представители на съответната ОИК. За охраната на бюлетините, след като те бъдат доставени, отговарят областните администрации.

След вота бюлетините, които са останали като технологичесн брак, ще бъдат унищожени по реда, който важи за ценните книжа. Същото ще се случи и с бюлетините, които са разпределини по регионите, но останат неизползвани.

Подобен ред за отпечатване, съхраняване, транспортиране и унищожаване на бюлетините се използва на всички избори след аферата "Костинброд" и засега той дава добри резултати.