За деветмесечието от началото на 2015 г. средната цена на жилищата в София се е увеличила с 6% на годишна база, показва анализ на компанията Bulgarian Properties. Според компанията към края на септември на база сключените сделки цената на кв. м жилище в столицата е 781 евро при 738 евро година по-рано. А според новопубликуваните данни на Агенцията по вписвания за периода продажбите в София са нараснали с 20% спрямо година по-рано. До момента за годината в столицата са вписани 16 838 продажби при 13 888 за същия период на 2014 г. През изминалото 3-то тримесечие ръстът е с 10% на годишна база. Вписани са 5547 продажби при 5063 за същия период на миналата година.

Т.нар. офицални данни за цените на недвижимите имоти няма, след като от началото на годината Националният статистически институт прекрати своето изследване за пазара на недвижимости в страната.

"В края на една доста динамична година за имотния пазар в София имаме ясна видимост как ще приключи тя, а именно - с около 6% ръст в цените на имотите и 20 до 30% ръст в реализираните покупко-продажби", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

€66 500 средно за апартамент

По данни на брокерите през третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв. м при 780 евро/кв. м за 2-рото тримесечие и 750 евро/кв. м за третото тримесечие на 2014 година. Съответно нарастването на цените на имотите в София е 1,8% спрямо предходното тримесечие.

Според данните на агенцията средната цена на купените апартаменти в София за периода юли - септември е 66 500 евро.


Двустайните са най-търсени, пада интересът към "парното"

За разлика от предходното тримесечие, през 3-тото тримесечие на 2015 г. най-много сделки са сключени с двустайни апартаменти. По данни на BULGARIAN PROPERTIES те са съставлявали около 60% от продадените имоти. Средната площ на купените жилища е 80 кв. м, а тухлените жилища на втори до четвърти етаж са най-предпочитаният тип имоти. През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество - над 60% от купените жилища, а останалите са на ТЕЦ.

Центърът и южните квартали са са най-голям интерев

Най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, както и в районите разположени в подножието на Витоша и в "Младост". Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в Лозенец - 1100-1200 евро/кв. метър.

Сделките стават все по-бързо

През изминалите месеци имаме рекорд по бързина на продажба на имотите, казват от Bulgarian Properties, като обръщат внимание, че средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни от излизането им на пазара. За сравнение, този период през второто тримесечие е бил 73 дни, а по същото време миналата година - 96 дни.