Вчера ви разказахме за това как хиляди фенове на Лорън Хил, закупили билети за неосъществения й концерт в София този юли, все още чакат парите им да бъдат възстановени. След продължила с месеци комуникация между тях и организаторът "Фет Брайд Продъкшънс", собственост на актьора Георги Даверов, през септември той се покри, спирайки да отговаря на имейлите и изключвайки телефонните си номера. Излъганите фенове са подали десетки жалби до Комисията за защита на потребителите, готвят се да сезират и прокуратурата за измама.

След публикацията ни Георги Даверов сам се свърза с редакцията. Тъй като вярваме, че всеки има право на отговор, му го дадохме. В резюме, собственикът на "Фет Брайд" твърди, че за всичко е виновна личната му "финансова вандалщина", но и липсата на аудитория за идеите му; признава, че концертите са планирани на база имидж, а не финансова обосновка, както и че е криел, че фирмата трупа дефицити. Въпреки обясненията обаче хората надали ще получат скоро парите си обратно.

Ето какво казва Даверов:

Колко билети бяха продадени за цялата отменена програма на "Фет Брайд" за 2015 г.? Какви бяха постъпленията от тях и каква сума сте върнали, ако има такава?

Продадените билети за Лорън Хил бяха около 1700, а за останалите концерти от програмата до края на годината - по 20-30 билета. Приходите от хип-хоп изпълнителката бяха в размер на около 80 000 лв., успяхме да възстановим 20 000 лв.

Фирмата, продала билетите, казва, че сте изтеглили авансово всички средства от продажбите и не може да бъдат търсени пари от нея.

До дупка, всичко изтеглихме авансово. "ТикетЛоджик" няма нищо общо. Аз съм единственият човек, който може да бъде държан отговорен за това, което се случи с "Фет Брайд". Аз съм създал "Фет Брайд" още през 2010 г. в Амстердам, аз съм развил идеята и аз съм бил сърцето, душата и мозъка, за съжаление, на всичко, което се случваше с платформата и никой друг не може да бъде държан отговорен - независимо дали е бил съдружник или по някакъв начин е работил със или във "Фет Брайд".

Концертът на Лорън Хил бе обявен хем за зала "Арена Армеец", хем за паркинга пред нея при хубаво време, доста съмнително движение за една сериозна организация. Или знаехте към онзи момент, че той просто няма да се осъществи?

Това беше една от многото мои налудничави идеи. Ако имаше концерт и беше заваляло и трябваше всичко да влезе вътре, това щеше толкова много пари да струва, че ние щяхме да сме толкова вътре от този концерт, колкото никой преди това не е бил в историята на музиката.

Как изобщо се стигна до отменяне на цялата програма? Като виновник беше посочен концерът на Mos Def (Мос Деф), недооценен от българската публика, респективно непосетен.

Той не е причината, причината е комплексна. Той беше последната капка, но много, много голяма, която преля чашата. Истината е, че 2015-а беше много лоша година за нас. През 2010 г. направих "Фет Брайд". Тогава не правех нищо друго, живеех в Амстердам и играех - там, в Лондон, Прага. Смазвах се от представления. Сам се промотирах, финансирах, продуцирах. Тогава хората около мен предложиха да се сложи някакъв бранд и така излезе "Фет Брайд", който започна да се занимава първо с театрална дейност.

През 2013 г. написах една концепция за фестивално развитие, която се казваше Urban Cult (Ърбан Култ). Първото издание беше тотален крах и ни вкара в огромни задължения, които нямат общо със задълженията в момента - около 30 000 лв., които покрих с 6-7 бързи кредита. По това време имах много културни контакти и продължавам да ги имам, въпреки че с падането на Лорън Хил разруших много от тях, вече съм персона нон грата. Така че реших, че ще се концентрираме в хип-хопа и ще генерираме мощно субкултура там.

Идеята беше платформата да не си създава финансова величина, т.е. да не тегли дивидент, а да реинвестира в едно темпо - което е пропорционално на постъпленията. 2014-а беше много хубава година, започнахме да стъпваме сериозно, докарахме много банди, започнахме да промотираме в Сърбия и Македония, щяхме и в Гърция и Румъния през 2015 г.

Звучи сякаш не сте търсили печалба, а само удоволствие за определен вид публика.

Всичко, което се случва в момента се дължи изцяло на моя финансов вандализъм. Това, че аз не слушах хората, които разбират от бизнес около мен. А имаше такива. "Фет Брайд" беше много голям организъм, но не исках да ги слушам, бях заслепен от тази моя идея за културно развитие, винаги съм бил повече артист, отколкото всичко друго и това ме провали като бизнесмен.

Програмата за 2015-а беше готова още през 2014-а и беше много наситена, именно защото можехме да си го позволим като промоутър, бяхме създали име и безупречна репутация. Можехме да обявяваме много големи проекти, без да ги депозираме. Вкарахме първите инвестиции в програмата за тази година и разчитахме на това, че генерирането на сцена по този начин ще увеличи публиката. Но вместо това тя се раздели на две и в един момент при два концерта в един месец очаквахме на всеки един от тях да има по 1000 души, а се оказаха по 2х500.

Т.е. сте уговаряли изпълнители само на база имидж, без да сте имали средства да се разплатите с тях?

Програмата беше заложена, а аз вярвах, че някой ден ще ми се обърне късметът. Това не се случваше, но аз продължавах да вярвам и така подведох страшно много хора около мен. Започнахме да губим пари със страшна сила, но не можехме да го спрем. Загубих моите пари и на приятелите си, преди да загубя тези на хората. Подведох ги и като скривах от тях неща, представях им ситуацията не толкова черна. В България този бизнес не съществува, не можеш да се оправиш, ако нямаш бюджет от някъде или не переш пари. 

Значи все пак знаехте, че концертът на Лорън Хил е обречен?

След Мос Деф вече го знаех. Пет-шест месеца прогресивно, нон стоп, губихме пари. Имахме растящ дълг, който аз много умело прикривах, но вече нещата започнаха да си личат. И след Мос Деф, събитие, от което очаквахме да възвърне поне нещо... Истината е, че Лорън Хил плати сметката на цялата тази загуба и не можа да се случи. Не можехме да платим на изпълнителката. Ако от Мос Феф бяха дошли 30-40 000 лв., щяхме да се справим, вместо това от там изчезнаха 40 000 лв. От билети влязоха около 20 000 лв., а платихме хонорар от 20 000 евро.

Да се върнем на момента, в който спряхте да отговаряте на хората, закупили билети за Лорън Хил. С изчезването си ги накарахте да направят обоснованото предположение, че са жертва на измама.

Върнахме около 20 000 лв., но в един момент целият бизнес блокира, дължахме навсякъде - подизпълнители, доставчици, удариха ни запори от няколко места. Хората с билетите - бързи са, грамотни са, организирани са, знаят къде да пишат и ни разцепват. След падането на "Фет Брайд" много хора вече ги нямаше. Останаха пет-шест души, които обработваха мейли, вдигаха телефоните, правиха банковите нареждания. Но парите свършиха, останах сам, не можех да отговарям, а и не знаех какво да кажа.

Най-големият въпрос е къде са отишли парите от концерта на Лорън Хил? Имаше подозрения, че вие и съдружничката ви сте избягали в чужбина.

Неразплатените с купилите билети 60 000 лв. отидоха за покриване на стари задължения. Хората си мислят, че тези пари са отишли някъде под някаква форма и аз съществувам с тях в Амстердам, което не е вярно. И Ивон е тук. За Чили замина маркетинг директорката ни. Тя е моя приятелка и колежка от университета, която дойде във "Фет Брайд", за да ми помогне, вкара лични пари, вкара пари на брат си и на майка си вътре и ние ги загубихме. Тя изчезна, за да работи, а аз до ден днешен не съм върнал парите на майка й. 

Как ще върнете парите на хората?

За първи път през живота ми нямам идея какво ще правя. От един месец го мисля и не знам как ще го измисля. КЗП и да ме глобява, тези глоби само ще се трупат на ООД-то, а то реално отговаря само на размера на капитала и активите си, които са скромни. Това няма да оправи ситуацията. Единственият начин това нещо да се задейства отново е аз да го вдигна на крака, да започна да работя и да влизат пари вътре, които да се препращат на хората.

Но кой ще ви довери парите си отново?

Единственото, което мога да правя, е да играя, което не съм правил от година и половина, и всички пари да отиват за възстановяването на билетите. Но това са много пари и ще трябва да играя цял живот. Но поне тези хора да си мислят, че нещо правя и че не съм избягал. Не обещавам, че ще успея, но обещавам, че ще се опитам по някакъв начин. Кредит на мое име нямам вече шанс да изтегля.

Междувременно от КЗП коментираха, че при тях са постъпили над 20 жалби, свързани с концерта на Лорън Хил. Жалбите са зачестили през септември (когато "Фет Брайд" обяви, че преустановява плащанията и изчезна). Първата е от август и сумата по нея е била възстановена. От Комисията добавиха, че ако Даверов не се свърже с тях, ще го издирват чрез МВР.