СТРАСБУРГ

Български социалистки в Европейския парламент днес се изказаха против трети кръг европейски санкции срещу Русия заради анексията на Крим и ролята й в сепаратистката криза в Източна Украйна.

Илияна Йотова попита дали ЕС има изчисления, какви биха били последствията от евентуални икономически санкции и дали държавите-членки солидарно ще поемата последствията.

Колежката й Маруся Любчева настоя, че кризата в Украйна се дължи на "вътрешни фактори", освен на намесата на Русия и че преговорите с нея са неизбежни за Европа.

Становищата на двете български социалистки се различаваха частично от проекта за резолюция на тяхната политическа група по темата, който предупреждаваше, че ЕС ще наложи икономически санкции на Русия, ако тя нахлуе в Украйна.
Евродепутатите трябва да гласуват незаконодателната си резолюция за Украйна утре, когато в Женева са насрочени четиристранни преговори за решаване на кризата между Европейския съюз, Русия, САЩ и Украйна.

Проекторезолюциите са шест, отразяващи различията между основните политически групи в парламента. Двете най-големи от тях обаче – на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и на социалистите и демократите - са в подкрепа на трети кръг санкции. 

Проектът на ЕНП, за разлика от социалистическия, призовава и за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, който трябва да пренася руски газ под Черно море до България, Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения и Унгария.

Вижте дебата тук.