В Молдова назрява цветна революция.

Опасността стана напълно реална, след като хиляди протестиращи блокираха днес парламента в Кишинев, предаде УНИАН. Те заявиха, че няма да се разотидат, докато президентът Николае Тимофти, премиерът Валериу Стрелец и шефът на парламента Андриан Канду не подадат оставки.

Протестиращите искат оставката на президента Николае Тимофти. Снимка БГНЕС

Протестът е организиран от две опозиционни партии. Едната е Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) на Игор Додон. Другата е Нашата партия, оглавявана от Ренато Усатий - кмета на втория по големина град в страната Бълци. По тази причина много негови жители участват в шествието в Кишинев.

"Върнете милиарда", "Долу алианса", "Не на антинародната политика!", гласят някои от лозунгите.

Протестите в Молдова започнаха още на 6 септември. Те са срещу ширещата се корупция. От днес обаче вероятно те ще бъдат по-интензивни. Днес главният прокурор Корнелиу Гурин поиска имунитета на експремиера (2009-2013) и лидер на Либерал-демократичната партия на Молдова (ЛДПМ) Влад Филат, обвинен в присвояване на 1 милиард долара от три банки в страната.

Влад Филат бе обвинен в присвояване на 1 милиард долара. Снимка Уикипедия

Филат се намира в парламента и Игор Додон заяви, че демонстрантите няма да го пуснат да излезе оттам. Той обеща, че протестът ще бъде мирен. Засега участниците само са обкръжили сградата.

Социалистите на Додон са най-голямата партия в Молдова след изборите през 2014 г. Те обаче нямат абсолютно мнозинство. Правителството бе формирано от либералдемократите, които се съюзиха с комунистите. По тази причина много водещи членове напуснаха партията на Влад Филат.