Убитият руски опозиционер Борис Немцов е един от тримата финалисти за тазгодишната награда "Сахаров", съобщиха от Европейския парламент.

Призът за изключителни заслуги в борбата за човешки права ще бъде връчен на 29 октомври на церемония в Страсбург.

Другите двама финалисти са саудитският блогър Раиф Бадауи и опозицията във Венецуела.

Борис Немцов – някога вицепремиер на страната си, бе един от най-изтъкнатите водачи на опозицията срещу руския президент Владимир Путин. Той бе показно разстрелян до самия Кремъл на 27 февруари. Убийците досега така и не са обявени, въпреки арестите на няколко души и уверенията на властите, че по въпроса се работи. Мнозина смятат, че Немцов е ликвидиран по лична заповед на Путин и затова убийците никога няма да бъдат назовани.

Раиф Бадауи. Снимка Уикипедия

Раиф Бадауи е блогър и основател на сайта "Свободни саудитски либерали". Той бе осъден на 10 години затвор, хиляда удара с камшик и солена глоба по обвинения в обида на ислямските ценности.

Опозицията във Венецуела е олицетворена от Масата на демократичното единство. Това е предизборна коалиция, създдадена през 2008 г. в опит да победи Уго Чавес на вота за президент. В момента двама нейни лидери - кметът на Каракас Антонио Ледесма и Леополдо Лопес, са хвърлени в затвора по обвинение в заговор срещу родината. Заплашват ги до 15 години затвор.

Антонио Ледесма

Сред другите номинирани за наградата "Сахаров" бяха сомалийската активистка Адна Адан Исмаил, арестуваният и съден в Русия пилот Надя Савченко, Едуард Сноудън, разкрил американското следене по целия свят, и други.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г. Лауреатът получава и 50 000 евро.

Ако Борис Немцов бъде обявен за тазгодишен носител, той ще стане третият удостоен посмъртно. Първият е съветският дисидент Анатолий Марченко (1988 г.) Вторият е тунизиецът Мохамед Буазизи (2011), чието самозапалване предизвика даде началото на Арабската пролет в Близкия изток и Северна Африка.