“Много български туристи, предпочели в последните години други дестинации за лятната си отпуска, сочат като причина за отказа си от българското Черноморие, наред с презастрояването и лошия достъп до плажовете, така и замърсяването на морето и свръхпопулацията на медузи.”

Това посочва в писмен въпрос до министъра на околната среда и водите депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, предаде БГНЕС. Според Славов в края на август и септември популацията на медуза от типа “ризостома пулмо” е достигнала “толкова големи размери, че къпането в морето стана крайно неприятно, а за хората с алергии и опасно за здравето”.

Петър Славов

В отговора си обаче екоминистърът Ивелина Василева посочва, че за периода 15 май - 30 септември в Басейнова дирекция “Черноморски район” няма постъпил нито един сигнал от гражданин или от природозащитници относно прекомерен размер на медузи. Според данни на Института по океанология при БАН в изминалите години – 2012, 2013, 2014 г. също не са забелязвани необичайни тенденции.

“По-големият брой на различни видове медузи през месеците август и септември, наблюдаващи се в непосредствена близост до брега, е обичайно явление и се дължи на факта, че тогава е техният размножителен период и те са по-често срещани в плитките крайбрежни води”, пише министър Василева до депутата Славов.

Видовете медузи, обитаващи в Черно море не са смъртоносни и крият минимални рискове за човешкото здраве, уточнява Василева.

От МОСВ допълват, че основният път, по който медузите попадат в Черно море е чрез корабоплаването и по-специално обмена на баластни води, както и чрез корабните корпуси. В тази връзка, съгласно директиви на ЕС, в България и Румъния ще бъде разработен общ план за действие за ранно откриване на неместните видове и извършване на контролна на баластните води на корабите, които посещават български пристанища.

Мерките, които следва да се предприемат, включват оборудване на корабите с пречиствателни съоръжения, както и оборудването на специализирана лаборатория. От друг отговор на министър Василева до депутата Славов става ясно, че популярното и предпочитано място за летуване село Лозенец няма шанс да получи европейско финансиране, тъй като според одобрената Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 средства се отпускат на общини с минимум 10 000 жители.

Заради наднормено замърсяване с отпадни води, които се изливат директно в морето Централният плаж на Лозенец бе затворен за повече от седмица в разгара на туристическия сезон това лято.