Трима графити артисти, наети да придадат автентичен вид на бежански лагер в сцена от новия епизод на „Вътрешна сигурност“, се възползваха от случая да обвинят в расизъм американския тв сериал.

Във втория епизод от пети сезон, който беше излъчен в САЩ и Австралия в началото на седмицата, главната героиня Кари Матисън (в ролята Клеър Дейнс) минава покрай стена, надраскана с арабски надпис, който се превежда като „Вътрешна сигурност е расистки“. Други лозунги по зидовете във въображаем сирийски бежански лагер гласят: „Вътрешна сигурност е шега, която не ни разсмива“ и „#blacklivesmatter“ (черните животи са важни).

Графити артистите Хеба Амин, Карам Кап и Стоун сами се похвалиха в интернет какво са извършили. Тримата били наети през юни с посредничеството на техен приятел. С него пък се свързала продуцентска компания за набор на хора, които да придадат достоверност на сцените от бежански лагер на сирийско-ливанската граница. Кадрите били заснети в покрайнините на Берлин.

„Имайки предвид репутацията на сериала, беше трудно да ни убедят. Ние, както и много други хора, не сме съгласни с политическите послания в тази тв продукция. Решихме да участваме, за да се подиграем с посланията в сериала, като за целта използваме самия него“, обясниха бунтарите.

При първата среща с продуцентския екип на тримата артисти били показани снимки на надписи в подкрепа на Башар Асад – явно често срещани в сирийските бежански лагери. Вместо това Хеба Амин, Карам Кап и Стоун решили да покажат на зрителите принципното си несъгласие със сериала, като надраскали по стените в „бежанския лагер“ графитите „Вътрешна сигурност НЕ е сериал“, „Тази ситуация не заслужава доверие“, „Сериалът не представя гледните точки на артистите“ и др.

Снимка на обвиняващите в расизъм графити, разпространена от
авторите им – артистите Хеба Амин, Карам Кап и Стоун.

Арабските надписи не били проверени от продуцентите.

„Съдържанието на графитите по стените… не предизвика у никого притеснения. В техните очи арабските надписи не са нищо повече от допълнителни визуални елементи в тази хорър-история за Близкия Изток – един билборд, принизяващ цял регион до нечовешки фигури в черни бурки, които този сезон са представени като бежанци. Смятаме, че този сериал налага опасни стереотипи, като изкривява действителността в името на политическата пропаганда. Очевидно е, че те не познават региона, който се опитват да представят. А ние сме хората, които страдат от последиците от тази плитка и погрешна пропаганда“, казва Хеба Амин пред „Гардиън“.

На графитите вляво пише „Свобода… вече и в 3D”.
Вдясно е надраскано „Вътрешна сигурност е пъпеш"
(жаргонен израз за нещо, което не трябва да бъде приемано на сериозно“.

През всичките си пет сезона сериалът „Вътрешна сигурност“ винаги е бил обект на критики – най-вече заради противоречивото изобразяването на мюсюлманския свят и намеците, че Ал Кайда и Хизбула поддържат тесни връзки. След края на четвърти сезон, в който Исламабад беше показан като ужасяващо място, говорител на пакистанското посолство в САЩ заяви:

„Злепоставянето на държава, която е била близък партньор и съюзник на САЩ…, е в ущърб не само на правителството на САЩ, но и на гражданите на САЩ.“

Компанията Showtime, която прави „Вътрешна сигурност“, все още не е отговорила на провокациите на графити артистите. Създателят и главен продуцент на сериала Алекс Ганса обаче коментира пред Deadline:

„Ще ми се да бяхме премахнали тези кадри, преди да стигнат до ефир. Въпреки това „Вътрешна сигурност“ винаги се е стремял да бъде провокативен, затова няма как да не се възхитим на този акт на артистичен саботаж.“

Вляво: „Вътрешна сигурност“ НЕ е сериал“.
Вдясно: „Тази ситуация не заслужава доверие“.

Президентът на Showtime Дейвид Невинс заяви преди началото на снимките на пети сезон, че „Вътрешна сигурност“ няма да се фокусира само върху ислямисти:

„В бъдеще няма непременно да показваме единствено отношенията между САЩ и мюсюлманския свят. Обмисляме няколко други възможности и може да променим леко сериала“. Относно работата на сценаристите Нейвинс допълни: „Те никога не са бягали от трудните теми. Искам отново да докоснат оголените нерви.“

 

Площад "Славейков"