Границата почти не се пази, заяви пред Би Ти Ви проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР по повод случая от преди ден, когато български граничен полицай застреля бежанец в района на община Средец край българо-турската граница.

"Това, което се декларира от ръководството на МВР и държавното ръководство, че е добре охраняема", не е вярно. Преди 3-4 години 1200 души от Гранична полиция бяха съкратени, вместо да се съкрати администрацията. Граница без живи хора не може да се охранява", категоричен е експертът.

"Информационната система на границата е лошо проектирана, има много големи "дупки". Дори да работи, пак минават много хора през нея и това се знае много добре от нарушителите. Не трябва да забравяме, че не полицаите са виновни, а тези, които трябва да управляват и организират охраната на границата", казва бившият главен секретар на МВР.

"Обучението на хората, които пазят границата за работа с бежанци е много важно. Но този случай е част от нещо, което се случва на глобално ниво", смята Борис Чеширков, говорител на Върховния комисарят по бежанците към ООН. "Няма хуманитарни визи, които да позволят на хората по законен път да стигнат там, където искат да отидат и затова те използват всички начини, включителон и незаконни, за да се придвижат", казва Чеширков.