"Манипулативна е тезата, че отказваме проекти в полза на друга държава. Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение".

Това заяви пред бТВ днес външният министър Даниел Митов. Така той коментира изказването на руския външен министър Лавров по повод думи на премиера Бойко Борисов пред Американската търговска камара в София.

"Прочетох с изумление цитат от изказване на министър-председателя на България Бойко Борисов. Той заявява, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток", включително атомната електроцентрала, нефтопровода Бургас-Александруполис, в интерес на Съединените щати”, каза преди няколко дни Лавров в интервю за НТВ.

Митов, а и самият Борисов заявиха, че думите на премиера не са били интерпретирани правилно и в тях не е имало дори и намек за някакъв „бартер”.

"Не ме е срам. Когато един проект не е в полза на страната, не е направен по правилата няма нищо драматично да бъде спрян", заяви Митов, попитан не го ли е срам от това, че България е спряла руски проект.

Външният министър коментира и инцидента на границата от четвъртък, при който загина бежанец. Според Митов не трябва да се бърза с изводите, докато не приключи разследването.

"Трябва да се покаже дали има нарушени правомощия и какви са били намеренията на нарушителите. Не сме отказали на никого, да бъде регистриран и защитен, но има ред за това. Нелегалното пресичане на границите е престъпление", каза дипломат №1.