Легендарният хечбек Fiat Tipo се завръща, но като седан, пише Automedia.bg. От компанията-производител съобщиха, че новият ѝ модел Fiat Aegea ще се продава на европейския пазар с името на модела, който през 1989 г. беше избран за Кола на годината в Европа.

Fiat Tipo беше кола на годината в Европа за 1989 г.

Продажбите в Италия на седана ще стартират през декември, а в началото на 2016 г. той ще бъде достъпен и на други пазари. Производителят позиционира колата като глобален модел, който ще се предлага в Европа, Близкия Изток и в редица африкански държави.

Линията двигатели включва два бензинови и два дизелови агрегата, чиято мощност e от 95 до 120 к.с. Седанът на Fiat е разработен съвместно с турската компания Tofas, в чийто завод ще се произвежда. На по-късен етап се очакват и версии хечбек и комби.

Fiat Tipo се произваждаше от 1988 г. до 1995 г., като след това беше заместен от Bravo и Brava. Неговата платформа послужи за основа на още 9 коли от семейството на Fiat - Fiat Tempra, Lancia Dedra, Alfa Romeo 145, 146, 155, GTV и Spider, Fiat Coupe и Lancia Delta.