Екипажът на турския танкер "Пазар", който аварира на 70 мили от източно от Варна, отказва да бъде евакуиран и ще чака корабът да бъде изтеглен на буксир до пристанището на морския град, съобщи Нова тв.

По-рано през деня военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили участваха в операция по оглед, търсене и спасяване на 14-членния му екипаж. Военният министър Николай Ненчев разпореди в операцията да се включат два вертолета "Пантер" от състава на Военноморските сили и "Кугар" от ВВС. Но в разговор с капитана на изпратения хеликоптер „Пантер” екипажът отказал евакуация. 

Ситуацията с танкера е овладяна, а екипажът му е добре, уверяват от Морския спасително-координационен център.

Малко преди обяд в машинното отделение на турския кораб, натоварен с 3 хил. тона олио и пътуващ за Истанбул, започва да нахлува вода. Причината за аварията на кораба е спиране на водна помпа в двигателното помещение, вследствие на което се е получил теч и водата е започнала да пълни машинното отделение. Доставена е втора помпа, но течът не е бил отстранен и затова корабът е останал на рейд в акваторията на Черно море.