БЕРЛИН – Турция е ключова държава при овладяването на бежанския поток. Това заявява Ангела Меркел в интервю за в. “Франкфуртер алгемайне” по повод днешните й срещи в Истанбул с президента Ердоган и с премиера Давутоглу.

Канцлерката е категорична, че въпреки събитията в южната ни съседка – атентати и сблъсъци, тя подкрепя предложението на Европейската комисия страната да бъде обявена за сигурна. Аргументът е, че Турция е единствената кандидатка за членство в ЕС, на която такъв сатут не е даден.

“Естествено, че продължават да ни тревожат неспазването на човешките права и положението на кюрдите. Въпреки това смятам за погрешно да откажем на Турция получаването на такъв статут”, е позицията на Меркел.

Тя сигнализира и готовност да се въведат визови облекчения за турски граждани:

“Винаги сме обвързвали този въпрос с подписване на споразумение за реадмисия, но това вече е факт.

Да припомним, че такова споразумение между ЕК и Анкара беше подписано през декември 2013 г. и влезе в сила през февруари 2014 г. Така Анкара се задължи да приема обратно от всяка държава от ЕС нелегални мигранти, пристигнали от Турция.

Канцлерката заявява, че основният обсъждан днес въпрос в Истанбул ще е бежанската вълна:

“Нашият интерес е да се сложи ред в придвижването на бежанци, този процес да се направлява, а турският интерес е страната да бъде облекчена (от над 2 милиона мигранти на нейна територия – бел. ред).”

Меркел работела по посока на намиране на решения на европейско ниво, предимно що се отнася до опазване на външните граници на ЕС и конкретно на тази между Турция и Гърция.

В интервюто си канцлерката засяга и сирийската тема. В рамките на ЕС Германия щяла да изпълни ангажимента си, за да се стигне до слагане край на конфликта в Сирия. Бушуващата в тази страна гражданска война била основната причина за големия бежански поток:

“Длъжни сме на европейско ниво, но и заедно със САЩ, Русия и с други регионални актьори да направим всичко възможно, за да се сложи край на тази война.”

Същевременно канцлерката признава, че до този момент дипломатическите усилия са се оказали безуспешни. Въпреки това никой не бивало да се отказва от опитите да се задвижи политически процес, целящ решаване на горещия конфликт в Сирия:

“Не е лесно да умиротвориш конфликт, като този в Сирия, отвън. Въпреки това в бъдеще Европа трябва да се ангажира не само в тази страна, а и другаде да се действа по посока на разрешаване на конфликти и ако е възможно за предотвратяване на такива.”

Меркел е убедена, че ако се сложи край на войната в Сирия, повечето бежанци от тази страна отново ще се върнат в родината си.

Германия и Европа щели да се ангажират при възстановяването на пораженията от горещия конфликт в страната.

“Но дотогава пътят е много дълъг, в момента боевете бушуват с пълна сила”, казва Меркел и уточнява, че бежанците, прокудени от войната, трябва да остават в близките на Сирия държави, където да се създадат нормални условия за живот.

Намекът е ясен – в Турция, Ливан и Йордания.

Точно това е основната причина Меркел да се отправи днес за Истанбул за разговори на високо равнище. По повод критиките, че с визитата си тя давала рамо на партията на Ердоган да спечели предсрочните избори на 1 ноември, преди дни Меркел заяви, че ще сложи на масата на преговорите всички проблеми – от бежанската вълна до погазването на човешките права в Турция.

Канцлерката отлетя за Истанбул в 9,30 ч българско време. По програма в 14 ч тя ще бъде посрещната с военни почести от премиера Давутоглу. След това двамата ще разговарят в двореца “Долмабахче”. От 17 ч започва разговорът й с президента Ердоган. Предвидени са два часа и половина, след което двамата политици ще застанат пред представители на медиите.