“Днес водихме интензивен и многопосочен разговор. Една от темите беше конфликтът в Сирия. В тази посока Германия и Турция ще работят в още по-тясно сътрудничество. Това е в интерес и на милионите бежанци.”

Това заяви пред журналисти Ангела Меркел след днешния си разговор с турския премиер Ахмет Давутоглу. Той беше проведен в двореца “Долмабахче” в Истанбул, където канцлерката пристигна на еднодневно посещение.

Меркел обяви помощ за Турция: “Ще се ангажираме финансово, Германия ще даде своя принос.”

Както е известно, Анкара настоява за финансова помощ от Брюксел в размер на 3 милиарда евро, за да се гарантира нормален живот на над 2 милиона сирийски бежанци на турска територия.

Канцлерката обяви, че съвместно с Турция Европа ще направи всичко възможно за намаляване на бежанския поток на Запад. Ето защо трябвало да се говори и за легална миграция – имащите право на убежище да не са принудени да рискуват живота си по море, но и по суша.

Меркел изрази и убеждението си, че трябва да се даде нов тласък на двустранните отношения с Анкара: “Германия е заинтересована от стабилност в Турция. Сега страната е заобиколена от нестабилност в региона.”

Канцлерката изрази надежда, че след предсрочните избори, насрочени за 1 ноември т. г., Анкара ще направи необходимото, за да се намери решение на конфликта с кюрдите.

“Трябва да се намери обща перспектива за проблемите в региона. През последните пет години хуманитарната трагедия се обостри, над два милиона сирийци се намират на турска територия. Нито една страна не може сама да реши този бежански проблем – нито Турция, нито Германия, нито държави от района на Близкия изток”, подчерта домакинът Давутоглу.

Той похвали Меркел, която дала да се разбере, че германските граници няма да бъдат затворени. Това бил хуманен жест, който срещал положителни реакции.

Турският премиер настоя за крути мерки срещу бандите от каналджии и нелегалния трафик на хора.

“Ние днес обсъдихме много проблеми. Една от темите беше справедливо разпределяне на финансовата тежест, която възниква при бежанския поток. До този момент Турция сама трябва да понася тази тегоба. Сега обаче се очертават стъпки в тази посока”, заяви Давутоглу.

Той изрази и надежда, че Европа ще въведе визови облекчения за турски граждани и то още от началото на идната година.

Също и замразените отношения между ЕС и Турция трябвало да бъдат съживени: “Настъпи времето за нови инициативи.”

На журналистически въпрос за военната намеса на Русия в Сирия Давутоглу изрази становище, че руските удари ще имат и негативни последствия.

След изявленията пред журналисти Ангела Меркел се отправи за среща с президента Реджеп Тайип Ердоган. По програма са предвидени два часа разговори. След това се очаква двамата да дадат изявления за представители на медиите.