Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов направи любопитен коментар за охраната на българо-турската граница и инцидента, при който граничен полицай простреля смъртоносно бежанец.

"Ако Левски беше с ботуши, а Ботев беше с каска..."

С тези думи Каракачанов коментира пред Нова телевизия срещата между граничните полицаи и групата имигранти край Средец, която според него е била случайна. След което заяви, че "Шенгенската граница е като Ботев без каска". Лидерът на ВМРО имаше предвид българо-турската граница, която според него не се охранява достатъчно.

Каракчанов смята, че системата за видеонаблюдение по границата работи добре. На мониторите се виждало дори "как турски униформени насочват бежанците към България". Според него обаче няма достатъчно жива сила, която да спре тези бежанци, след като бъдат засечени.

"Трябва да има още гранична полиция на границата. От пролетта говоря да се изпрати армията на границата. Явно е, че "Гранична полиция" не достига", каза Каракачанов.

Той е категорично против да се критикуват полицаите.

"Всеки ден граничните полицаи отблъскват 200-300 човека. Корупция сигурно има. Дайте да спрем да плюем полицаите", заяви Каракачанов.

За пореден път той заяви, че проблемът с бежанците е резултат от "глупавата европейска политика", която си прави "експерименти в Близкия Изток". Каракачанов припомни и изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че всички бежанци са добре дошли.

"Турция нищо не възпира. Турция е съучастник в този конфликт. 2 млн. бежанци на нейна територия са инструмент за натиск", заяви Каракачанов.

Според него Анкара цели да постигне икономически споразумения с Европа, а сред бежанците набира джихадисти, които след това праща в Сирия да се бият срещу Асад.

"Вие смятате, че Турция е толкова благородна и хуманна?", попита Каракачанов.

Според него бюрокрацията в Брюксел прилича на бюрокрацията в СССР.

"Тя е бездушна, търси само собствения си интерес", убеден е лидерът на ВМРО.