Нова серия от протести блокира днес Белгия. Синдикатите се бунтуват срещу политиката на бюджетни ограничения на дясноцентристкото правителство на министър-председателя Шарл Мишел. Това е 17-та им акция за първата година от управлението на четирипартийния му кабинет, който получи вот на доверие след дебат за цялостната му политика в парламента миналата седмица.

Днес спряха влаковете по две главни линии - между Лиеж и Брюксел и Арлон (до границата с Люксембург) и Брюксел. Заедно с това към 200 демонстранти спряха движението по магистралата Е40, която пресича страната от изток на запад и свързва Германия и Франция. Блокадата беше в района на Ерстал, провинция Лиеж. Протестиращите запалиха огньове на платното.

Социалистически синдикат обяви обща стачка в провинциите Лиеж, Люксембург, Намюр и част от Валонски Брабант. Като част от нея спряха работа много промишлени предприятия, държавните училища, летището в Лиеж и автобусите. Това доведе до километични задръствания по магистралите и в столицата.