С куриозен предизборен казус се е наложило да се занимава Централната избирателна комисия (ЦИК) - кмет, който е и кандидат за нов мандат, хванат в нерегламентирана агитация, трябва да се самосанкционира за това.

Случката се развива в община Царево, където настоящият градоначалник Георги Лапчев е номиниран от ГЕРБ за втори път. Опонентът му - "вечният" кмет на Царево - Петко Арнаудов (БСП) обаче явно не спи, защото е подал сигнал до местната избирателна комисия за нерегламентирана агитация от страна на Лапчев. По-точно - за "разполагане на агитационни материали на места, общинска собственост, във всички селища на община Царево, като се използвали билбордове и стойки – общинска собственост".

По закон местата, на които е разрешено поставянето на агитматериали, се определят от кмета на общината със заповед. 

Арнаудов е подал сигнал до Общинската избирателна комисия (ОИК), а те назначила специална комисия, която да обследва билбордовете от Царево до Резово и да установи дали са общинска собственост. Тя е установила, че нарушение има и е приложила 11 протокола с опис къде какви агитматериали е открила: във Варвара, Ахтопол, Резово, Синеморец, Бродилово, Велика, Лозенец, Фазаново, Кости, Българи и самия Царево. На база на тази проверка ОИК е наредила на кмета Лапчев да организира премахването на материалите.

Представител на ГЕРБ обаче обжалвал това решение пред ЦИК с основния мотив, че те "на по-голямата част от платната липсват символи на ПП ГЕРБ и какъвто и да е призив за подкрепа или за неподкрепа". ЦИК обаче е оставила жалбата без уважение и е потвърдила решението на "по-долната инстанция" ОИК - че кметът трябва да премахне собствените си материали.