8 кандидат-кметове на София се събраха днес на протест пред архитектурния паметник, известен като Къщата с ягодите.

Инициативата бе на Виктор Лилов - кандидатът на партия ДЕОС.

Заедно с него пред старата сграда на улица "Сан Стефано" бяха Ангел Джамбазки, Вили Лилков, Георги Кадиев, Иван Велков, Йорданка Фандъкова, Михаил Мирчев и Явор Нотев. Заедно с тях дойдоха и много граждани.

На срещата ивсички изразиха безпокойство от информацията, че решението Къщата с ягодите да бъде съборена, а след това "възсъздадена", вече е почти взето. Те заявиха, че в София имаме печален опит с "преизграждането" на исторически сгради, при което автентичният им облик бива загубен. Типичен пример за това е "вграждането" на старата сграда на Градската библиотека в новия хотел "София".

Събралите се кандидати изтъкнаха, че запазването на културното наследство на столицата е надпартийна кауза и че те, въпреки че са конкуренти, се обединяват в защита на този паметник на културата. Те подписаха отворено писмо до бъдещия СОС, бъдещия кмет на София, до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство с призив да спрат планираното разрушаване и след него "възстановяване" на Къщата с ягодите. Към писмото се присъединиха и много граждани, присъствали на срещата.

Къщата с ягодите в момента е собственост на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.