БЕРЛИН – “Меркел да си ходи!”, “Ще загубите войната срещу собствения ви народ!”, “Жалко, че концентрационните лагери са затворени”, “Народни предатели и врагове”.

С такива лозунги и скандирания премина снощният митинг на ПЕГИДА в Дрезден, точно година след създаването на формацията Патриотични европейци срещу ислямизирането на Оксидента, разбирай на Запада.

В митинга, състоял се на площада пред операта, участваха близо 20 000 души. 19 000 се събраха на контрамитинг, стигна се до сблъсъци.

Светлините на операта умишлено бяха загасени, а на екран течаха два сменящи се надписа: “Ние не сме сцена за ксенофобия” и “Не сме кулиси за нетолерантност”.

Главният оратор беше основателят и лидер на ПЕГИДА Луц Бахман, който си позволи недостойни хули срещу всички политици и дори срещу президента Йоахим Гаук, когото нарече “тъмната страна на Германия”. Така държавният глава неодавна заклейми екстремистите.

Според Бахман останалите политици били отрепки и изменници на родината. Той сравни правосъдния министър, социалдемократа Хайко Маас с нацистки фюрер от 30-те години на миналия век.

Вчера, преди началото на митинга на ПЕГИДА, Маас изрече: “Който демонстрира с бесило и с мустаци като на Хитлер, него нищо не го оправдава. Никой, който следва ПЕГИДА, няма да бъде освободен от отговорност.”

На митинга на екстремистите в Дрезден преди седмица беше носено бесило с надписи, че е запазено за терористката Меркел и за вицеканцлера социалдемократ, “сволоча” Зигмар Габриел, който преди време така нарече ксенофобите.

В речта си снощи Бахман се врече да даде на прокурор вътрешния министър Томас де Мезиер за обида и подстрекателство. В неделя вечер Де Мезиер говори по националната тв А Ер Де и нарече членовете и привържениците на ПЕГИДА “закоравели десни екстремисти”.

“Никой от нашия екип не е бил осъждан поради дясноекстремистко престъпление. Казаното от Де Мезиер е чисто подстрекателство, за което трябва да си понесе отговорността”, заяви снощи Бахман.

На митинга бяха поканени представители на десни партии от Италия, Чехия, Полша и Холандия. Организаторите очакваха и лидерката на френския Национален фронт Марин льо Пен, но тя не пристигна в Дрезден.

“Звездата” на митинга беше скандалният писател от турски произход Акиф Пиринчи. Той дръзна да окачестви политическото ръководство на ФРГ като “националсоциалисти”, “гаулайтери срещу собствения си народ”. Бежанците пък били “нашественици”.

Основният лозунг на контрамитинга беше “Сърце вместо подстрекателство”, което на немски е Herz statt Hetze – две близки по звучене думи, но с коренно различно съдържание.

Въпреки опитите на полицията да държи участниците в митинга и контрамитинга на разстояние, се стигна до ожесточени сблъсъци. Наложи се униформените да използват лютив спрей. Въпреки предупрежденията, че ще се използват и водни струи, водомети не бяха докарани.

Днес прокуратурата в Дрезден започна следствие заради подстрекателство.

Политици от всички цветове осъдиха снощната проява на ПЕГИДА. Настоява се с изстъпленията да се заеме Службата за защита на конституцията, де факто контраразузнаването.

Председателят на Европарламента, германският социалдемократ Мартин Шулц, днес предупреди, че десният екстремизъм в Германия е взел застрашителни размери, станал е особено брутален и опасен.

“Чисто аритметично броят на десните екстремисти в Германия е по-малък в сравнение с други страни, но готовността за порява на насилие и бруталност е далеч по-голяма. Вън от съмнение е, че във ФРГ е налице дясноекстремистко насилие. Подклаждането на страхове стига до широки слоеве от населението и това окуражава екстремистите”, заяви Шулц за в. “Райнише пост”.