Има тенденции от това да се търгува вотът с пари, към това да се търгува със зависимости. Бизнесът е изключително зависим от местната власт, има зависимости от лихвари в махалите и други подобни. 

Това каза тази сутрин Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в студиото на Нова тв по повод освободени след съкратено съдебно дело и условна присъда лихвари от Горна Малина.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов също нарече купуването на ромите с пари "архаичен метод".

По-тревожни са новите технологии. Управлявщата в момента партия има възможност да мобилизира цялата държавна машина за натиск, призна сегашният адвокат.

Той даде пример с корпоративния вот - че не е трудно един бизнесмен да бъде притиснат и да спусне този натиск надолу по вертикала. Освен това, когато се кандидатираш за каквото и да било, много хора те възприемат като бюро по труда, каза още той - очаква се после да ги назначаваш на възлови постове. Йорданов даде пример и с "безумните държавни субсидии, които се дават". Той самият е за субсидирането на партии, но с огромните парични субсидии за силните те имат възможност да удавят другите партии в плакати, материали и т.н.

И двамата гости в студиото се съгласиха, че условната присъда за купуване на избори не се възприема от обществото като ефективно наказание.

Би трябвало да знаем, че при първо осъждане е съвсем нормално осъденият да не е осъден ефективно, каза Йорданов. 

На забележката на водещите, че сниманият от тях пастор от Горна Малина от години се занимава с това, но няма влязла в сила ефективна присъда, Йорданов отбеляза, че един ден, като му дадат нова, ще се натрупат и старите.

Като дойде време, ще се уплашат, каза той.

Водещите обаче го попитаха защо се ловят само хора от долните нива, а няма осъден представител на партия. И дадоха пример със сигнал на ГЕРБ отпреди 2 години срещу водача на листата на ДПС във Варна Йордан Цонев. По-късно и Касим Дал казал, че дори съществува СРС с гласа на Цонев, но втора година прокуратурата не отговаря на телевизията докъде е стигнала проверката.

- Защо за циганина е много бързо, а за народния представител нищо, или може би много бавно - толкова, че не сме разбрали - попита Виктор Николаев.

- Нямаме конкретна и ясна информация - каза Йорданов. - Можем да стигнем до високите нива, ако има достатъчно доказателства. И материалът ви показва, че хората, които се занимават с купуване на гласове, не са хората от високите етажи на властта.

За разлика от съдилищата, които имат информационна система, в прокуратурата няма как да се направи справка и да се намери докъде е дадено досъдебно производство. Това е невъзможно. Не можем дори и ние адвокатите.

В Закона за съдебната власт има текст за единна информационна система за противодействие на престъпността. Текстовете са създадени, когато Антон Станков беше министър на правосъдието (между 2001 и 2005 г., б.р.) - напомни Йорданов.

- Е, къде е тая система - попита Виктор Николаев.

- Е няма я.