Кои са тези яки момчета, се питаха гражданите, излезли в центъра на Перник, за да се включат в честванията на празника на града във вторник. Обектът на любопитството им бе група от десетки младежи със спортно телосложение, носещи черни суитшърти - отпред с щампа с лика на лидера на ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов, отзад - с партийното лого.

Групата се врязала в шествието сред духовите музиканти и след като била помолена да се оттегли, мирно го направила, разказа местният сайт "За Перник". Хора на ГЕРБ ли са това или е някаква предизборна провокация, питат се обаче в социалните мрежи, където вече шестват снимки на необичайно изглеждащите граждани.

От централата на партията на Борисов коментираха пред Клуб Z, че не знаят какви са тези момчета и нямат общо с акцията им. Това са заявили за "За Перник" и от местната организация на ГЕРБ.

Сайтът посочва, че става дума за градската неформална организация "Зелени барети" - сбирка на младежи, доста противоречива в публичните си изяви. От една страна тя се свързва с обществено полезна дейност по опазване на реда и околната среда, за които са били и награждавани (на снимката долу с кмета на Благоевград Атанас Камбитов) а от друга - с местен бизнесмен, за когото се твърди, че е близък до Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като дупнишките Братя Галеви. 

Лидерът на "баретите" Мартин Илиев бе намесен и в скандал с побой над екип на ТВ7 в местна дискотека при опит, по думите му, да извърши граждански арест на наркодилъри.

Че в действителност младежите от пернишкото шествие са "баретите", е видно и от снимките от събитието, на които е запечатан и Илиев. Любопитното е, че младежът е кандидат за общински съветник. Намерил е място в листата на ВМРО, Народен съюз, Обединени патриоти, под номер 16.

От ВМРО коментираха, че нямат общо с акцията. Клуб Z се опитва да се свърже със "Зелените барети", засега без успех.