Руският президент Владимир Путин прие Башар Асад във вторник вечер в Москва, но едва тази сутрин бе разпространена информация за тайната визита на сирийския президент.

Първото съобщение за разговора дойде от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Двамата президенти са обсъдили съвместна военна стратегия в битката срещу терористични екстремистки групировки на територията на Сирия, както и руската подкрепа за сирийската армия чрез нанасяне на въздушни удари. Разговаряно е и за продължаване на руската операция. Асад е бил категоричен, че руската намеса в значителна степен е спомогнала да се “приглуши тероризмът”, се посочва в официалното съобщение на Кремъл.

Същевременно руската телевизия показа кадри как Асад дава израз на огромната си благодарност по повод руската военна операция в страната му.

Гостът е информирал Путин и за актуалното положение в Сирия. Асад е бил категоричен, че не само политическият елит, а и всички хора в Сирия били готови да съграждат бъдещето на страната, предаде Ройтерс. Асад е окачествил всички бунтовници като “терористи”. Става дума за въстаници срещу неговия режим, които също попаднаха под ударите на рускитке ВВС.

Според ТАСС по време на разговора си с Асад Путин е зявил, че Русия е готова да даде своя принос не само в битката срещу терора в Сирия, но и при намиране на политическо решение съвместно с други държави и при участието на всички политически сили, етнически и религиозни групи. В крайна сметка решаващата дума безусловно щял да има единствено сирийският народ.

Според ТАСС руският президент окачествил Сирия като приятелска страна и добавил: “Ние сме готови да дадем нашия принос не само в хода на военните действия в борбата срещу тероризма, но и при политическия процес и то в тесен контакт с други държави по света, както и с такива от региона, които са заинтересовани от мирното решение на конфликта.”

Путин изразил и дълбокото си съжаление, че на територията на Сирия се намирали най-малко 4000 души от бившите съветски републики, които се биели срещу правителствените сили на Дамаск.

Посещението на Башар Асад в Москва е неговото първо излизане зад граница от началото на конфликта в Сирия през 2011 г. Той вече се завърна в Дамаск.

Владимир Путин е ключовият политик в света, който подкрепя Асад и неговия режим. В края на септември т. г. Русия започна да нанася въздушни удари в Сирия и така се намеси в гражданската война. САЩ и други западни държави винят Кремъл, че под прикритието на удари срещу т.нар. Ислямска държава всъщност бомбардира умерени сирийски сили, които се борят срещу режима на Асад. Според Запада истинската цел на Кремъл е да укрепи властта на Асад.

След дълги преговори най-сетне вчера САЩ и Русия подписаха споразумение за избягване на инциденти в сирийското въздушно пространство, което влиза незабавно в сила, съобщи днес говорител на Пентагона.

Информацията беше потвърдена и от руския заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов. За агенция РИА Новости той уточни, че подписаното споразумение съдържа редица конкретни мерки за избягване на сблъсък на самолети на Русия и САЩ във въздушното пространство на Сирия.

Както е известно, САЩ са начело на международна коалиция, която повече от година нанася въздушни удари по позиции на джихадистите от Ислямска държава.

Конфликтът в Сирия започна първо с мирни протести през март 2011 г. Той обаче бързо пререстна в гражданска война. По данни на ООН до този момент жертвите са над 250 000 души. Четири милиона сирийски граждани напуснаха страната, а други 7 милиона са бежанци в собствената си страна.