Как събираш араби и евреи заедно на маса в Израел? Окуражаваш ги с хумус на половин цена, разбира се!

Тази идея са приложили собствениците на "Хумус Бар", малък ресторант в крайбрежния израелски град Кфар Виткин. Те предлагат 50% намаление на ястията с вкусната таханово-нахутена паста на евреи и араби, които сядат заедно. 

"Страх ви е от араби? Страх ви е от евреи? При нас няма араби, няма и евреи. При нас има хора! И прекрасен арабски хумус! И страхотни, достойни за похвала фалафели към всеки хумус, независимо дали сте араби, евреи, християни или индийци!" пише в профила на ресторанта във Фейсбук.

 

מפחדים מערבים? מפחדים מיהודים? אצלנו אין ערבים! אבל אין גם יהודים... אצלנו יש בני אדם! וחומוס ערבי אמיתי ומעולה!...

Posted by ‎חומוס בר - Humus Bar‎ on Monday, October 12, 2015

Ресторантът започва да предлага промоцията на 13-ти октомври. От тогава насам има голям успех, разкрива пред Ал Джазира мениджърът Коби Цафрир - само за първия ден са сервирали на три маси с араби и евреи. Някои от смесените маси дори са поискали да платят пълната сума в подкрепа на кампанията.

"Много от клиентите казват, че са видяли поста и са дошли, за да подкрепят идеята. Някои араби идват със свои приятели евреи, някои еврейски семейства идват сами. Всички казват хубави неща", казва още Цафрир

Идеята е било офертата да бъде само за един уикенд, но след положителната реакция от клиентите, Цафрир е решил да я продължи, може би завинаги.

Пред Times of Israel ресторантьорът обобщава:

"Ако нещо може да събере тези хора заедно, това е хумусът."