Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини палестински религиозен водач от 40-те години на ХХ век за идеята за изтребване на евреите в нацистка Германия, предаде АФП.

"По онова време Хитлер не е искал да изтреби евреите, а е искал да ги изгони", каза Нетаняху на Световния ционистки конгрес в Ерусалим.

Според него идеята била на мюфтията на Ерусалим Хадж Амин ал Хусейни. Мюсюлманският духовник избягал в Берлин през 1941 г. и там се срещнал с Хитлер.

"Той е имал основна роля за подстрекаването към окончателното решение", заяви израелският премиер.

Всъщност това твърдение присъства в някои изследвания на Втората световна война, но до голяма степен е отхвърляно, отбелязва ДПА.

Думите на Нетаняху разгневиха не само палестинците, но и опозицията в Израел.

"Нетаняху толкова много мрази палестинците, че иска да оневини Хитлер за убийството на 6 милиона евреи", каза главният палестински преговарящ Саеб Ерекат.

"Това е опасно изкривяване на историята и настоявам Нетаняху да го поправи незабавно, тъй като то омаловажава Холокоста, нацизма и злото, причинено от Хитлер при ужасното бедствие за нашия народ", заяви лидерът на Партията на труда и водач на опозицията в израелския парламент Исак Херцог. Той определи изказването на премиера като "узрял плод", който пада в ръцете на тези, които отричат Холокоста. И допълни, че според историческите данни Хитлер е планирал избиването на евреите години преди да се срещне с Хусейни.