Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че местните избори ще зададат нови политически реалности и според него партиите трябва да се съобразяват с тях. Местан каза това на заключителната си пресконференция за предизборната кампания в Маказа.

"Смятаме, че резултатите от местните избори ще дадат отговор на въпроса кой кой е в българската политика, с какво реално доверие на българските граждани разполага и от какви позиции може да представя своите претенции, особено когато те са в менторски тон. Засега няма да номинирам политическите сили, които визирам, защото водим толернтна предизборна кампания.

При всички случаи местният вот ще зададе нови политически реалности. Въпрос на политическа зрялост е да се съобразим с тях. Ако обаче някоя от партиите, които не са удовлетворени, изберат позата на щрауса за това "ще продължавам да менторствам и да бъда част от управлението" те следва да са наясно, че несъобразяването с новите политически реалности ще генерира нестабилност в управленската формула, ще генерира напрежение, ще се увеличава чувството за нелигитимност на властта".

Това каза Местан.

Той изтъкна, че ДПС, за разлика от други партии, е обикаляла предимно малки общини и малки планински села.

"България не е само София с нейните жълти павета", заяви Местан. 

Той обърна специално внимание на малцинствените квартали.

"Там живеят равноправни на хартия български граждани, които обаче тънат или в прах или в кал. България ще стане европейска страна, когато условията за живот в малките общини и малцинствените квартали бъдат сравними с големите градски центрове", заяви Местан.

И заяви, че ДПС настова за силна държавна политика за включването на всички тези квартали и къщи в регулация и узаконяването на онези постройки, които могат да бъдат узакнонени, в диалог с местната общност.

Местан обясни, че целта на ДПС на местния вот е да разшири географията, количеството и качеството на участието си в местното самоуправление. Към момента движението има 37 кметски места, но Местан очаква те да станат 40. Лидерът на ДПС изтъкна, че партията е първа политическа сила в 97 общини. Според него в останалите общини движението не печели местния вот, защото се стига до "всички срещу ДПС". Лидерът на партията обаче е убеден, че сега ДПС ще направи качествени пробиви в тези общини.

Местан постави на бъдещите кметове на ДПС нова задача - не само да усвояват успешно европейски средства, но и да правят местна политика, която да привлича инвестиции и да създава трайни работни места. На всеки 6 месеца кметовете на ДПС ще се отчитат пред избирателите си и ще планират заедно с тях действията си за следващите 6 месеца.

Местан коментира и заявките ДПС да бъде извадено от местното самоуправление.

"ДПС ще има разширено участие в местното самоуправление. Не бих изключил изолаторите да се окажат в изолатора", заяви Местан.

Той обвини ГЕРБ, че превърща държавните служители в партийни функционери. Местан даде пример в общините Кирково, Ардино, Крумовград, Черноочене, Джебел, Кърджали, където в листите на ГЕРБ предобладават държавни служители.

"Ако избирателите гласуват свободно броят на кметовете на ДПС ще е 60-70. В Кърджали очакваме на 1 тур да спечелим 7 от 7 общини и мнозинство на ДПС навсякъде", убеден е Местан.

Той обяви купения вот за най-големия враг на ДПС.

"Ако не се купват гласове, ако избирателят гласува по свободна воля ДПС ще управлява 60-70 общини. Купеният вот ръфа от ДПС", каза Местан.

Той каза, че на последните парламентарни избори в Хасково е познал, че Реформаторския блок ще увеличи резултат си с 15-16 хил. гласа, защото толкова са били предлагани и на ДПС срещу включването на сина на кмета Георги Иванов за водач на листата.

Местан коментира и изявленията на Радан Кънев, че ДПС е пречка за издигане на общ кандидат за президент от страна на десницата.

"Все едно да обвините Лудогорец, че пречи на Левски да стане шампион", заяви Местан.